Persstemmen

„Hollande zal bij de NAVO-top in Chicago weinig enthousiasme teweegbrengen met zijn beslissing om de Franse troepen tegen het einde van het jaar terug te trekken uit Afghanistan. Daarna volgen de Europese zaken. Daar zal de eerste proef op de som komen van hoe hardnekkig Hollande probeert om de bestaande koers te veranderen. Het voorspel vindt deze maandag plaats in de kanselarij.”

„[President Mitterrand] probeerde zijn campagneagenda uit te voeren om daarna de markten in opstand te zien komen: meteen had de socialist berouw en ging toen over op veertien grotendeels succesvolle jaren. Zo kan het ook gaan met Hollande, als hij het benul heeft om de grenzen in te zien van dirigistische economie.”

„In een beschadigd Frankrijk, dat de keuze had kunnen maken om zich af te sluiten achter ingebeelde grenzen en zijn verleden te herkauwen, toont de overwinning van François Hollande dat het land de voorkeur heeft gegeven aan hoop. Dat het naar voren heeft gekeken, en niet naar achteren. Laten we genieten van dit moment, waarop een volk een dergelijke keuze heeft gemaakt. En waarop het naar de toekomst wil kijken. Want dat is vanaf nu de taak die François Hollande te wachten staat.”