Parool had bordeelhouder in vaste dienst als verkoper

Het Parool heeft vorige maand een werknemer ontslagen omdat die in het geheim raamexploitant in de rosse buurt is. De man (54) werkte sinds 1978 bij de krant als advertentieverkoper. Daarnaast had hij aan de Amsterdamse Molensteeg een kamerverhuurbedrijf met drie prostituees.

Dit blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse kantonrechter. De krant wilde de man kwijt omdat ze zijn nevenbaan „zeer verwerpelijk” vindt. In de eis zei Het Parool niet geassocieerd te willen worden met een branche die in de stad zo onder vuur ligt. De krant wilde niet dat adverteerders de indruk krijgen dat prostitutie de krant onverschillig laat. Ook werd voor reputatieschade gevreesd. Het Parool kwam in actie na een anonieme tip, maar schreef er in de krant niet over.

De werknemer verweerde zich met de stelling dat raamprostitutie legaal is en streng wordt gecontroleerd. Een raamexploitant moet van onbesproken gedrag zijn. De man dreef zijn bordeel sinds 1997 zonder problemen met de gemeente. Ook legde de verkoper brieven over van twee adverteerders, waarin hij ondanks zijn nevenbaan een „nette vent” wordt genoemd. Eén van zijn zakelijke relaties, makelaar B. van Roijen, bestempelde hem „gezien de zeer zware voorwaarden waar een dergelijke vergunninghouder aan moet voldoen eerder als extra betrouwbaar”.

De rechter noemt het begrijpelijk dat de krant niet met prostitutie wil worden geassocieerd. In Het Parool werd de Molensteeg, waar de werknemer vrouwen exploiteerde, aangeduid als „de meest criminele straat” van Amsterdam. De rechter vindt ook dat de manager „welbewust” zijn tweede baan heeft verzwegen. De man krijgt wel een ontslagvergoeding van 36.000 euro. Hij had bijna drie ton geëist.