Opvallende selectie Van Marwijk voor EK - geen Dost en Pieters, wel Willems

Opmerkelijk is de kans die de tiener Jetro Willems van PSV krijgt. De Eindhovenaren zijn met zes spelers de hofleverancier van de 37-koppige selectie. Foto Hollandse Hoogte

Niet de eerste doelman, maar wel de reservekeeper van landskampioen Ajax. En ook niet de topscorer van de Eredivisie of de revelatie van Feyenoord, maar wel een 18-jarige linksback met serieuze kansen. Bondscoach Bert van Marwijk heeft op weg naar het EK al enkele opvallende keuzes gemaakt voor de Oranjeselectie.

Behalve het negeren van Bas Dost, die met 32 goals voor sc Heerenveen zo productief was dit seizoen, is het voorbijgaan aan Kenneth Vermeer opvallend. De doelman was dit seizoen vaste keus voor Ajax-coach Frank de Boer maar haalde met enige regelmaat wel vreemde capriolen uit.

Geen EK geblesseerde Pieters, tiener Willems ook in Oranje vervanger?

Zo werd hij verantwoordelijk gehouden voor enkele tegengoals in de met 6-4 verloren uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Dost heeft de pech dat voor zijn positie, die van spits, in Van Marwijks systeem maar een spelers nodig is en daar strijden Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong al om.

Ook merkwaardig is de kans die de tiener Jetro Willems van PSV krijgt. In de 37-koppige selectie ontbreekt linksback Erik Pieters die een voetblessure heeft en niet meekan naar het EK, zo bleek vanmiddag. Willems verving hem een groot deel van het seizoen bij PSV.

Willems heeft gezien het gebrek aan concurrentie voor de linksbackpositie een vergrote kans op het EK. Vurnon Anita en Urby Emanuelson kunnen ook linksback spelen maar werden dit seizoen bij respectievelijk Ajax en AC Milan juist vaak als middenvelder gebruikt. Als vervanger van Pieters heeft de bondscoach vanmiddag Alexander Büttner wel toegevoegd aan de voorlopige groep.

Over tien dagen negen afvallers en dan naar Zwitserland

In plaats van Vermeer is wel de tweede keus van Ajax, Jasper Cillessen, geselecteerd voor de ruime selectie van 37 spelers. De vorige zomer van NEC overgekomen keeper kwam dit seizoen slechts vier keer uit in de Eredivisie en driemaal in het bekertoernooi. Hij ging vorige zomer echter al wel mee met Van Marwijks selectie voor de oefentrip naar Zuid-Amerika. Ook was hij doelman van Jong Oranje. In Vermeer ziet de bondscoach blijkbaar geen toekomst.

Van Marwijk nodigt van de 36 spelers diegenen uit die actief zijn in de Nederlandse en Duitse competitie - omdat die al zijn afgelopen - voor een trainingsstage op 14 en 15 mei. Twee dagen later zijn negen spelers afgevallen en gaat de voorbereiding verder in Zwitserland. De uiteindelijke selectie voor het EK, bestaande uit drie keepers en twintig veldspelers, moet op 29 mei rond het middaguur definitief zijn gemaakt.

De grootste opvallendheden:

  • Geen Kenneth Vermeer, wel Erwin Mulder van Feyenoord en Vermeers concurrent bij Ajax, Jasper Cillessen
  • De verdediging, en met name de linksbackpositie, is het grote zorgenkindje getuige de selectie van Wilfred Bouma, Nick Viergever, Vurnon Anita, Stefan de Vrij en dus de 17-jarige Jetro Willems.
  • Niet alleen Bas Dost, maar ook de Eredivisie-uitblinkers Jordy Clasie en (in mindere mate) Derk Boerrigter kregen geen belletje uit Zeist.
  • Ibrahim Afellay is er wel bij nadat hij vorige week sinds zeven maanden weer kon spelen bij Barça
  • Luciano Narsingh en Ola John zijn als vleugelspelers en enkele van de revelaties van de Eredivisie die wél mogen komen en maken een serieuze kans omdat Eljero Elia sinds het WK 2010 uit beeld raakte
  • Adem Maher, het wonderkind van AZ, komt naar het trainingskamp, net als Siem de Jong; beiden maken weinig kans gezien de concurrentie centraal op het middenveld
  • Hedwiges Maduro krijgt opnieuw een kans

En welke 23 gaan er uiteindelijk?

In het doel zijn Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City) en Tim Krul (Newcastle United) in principe zeker.
Dat is jammer voor Erwin Mulder (Feyenoord) en Jasper Cillessen, maar zij hebben beduidend minder ervaring dan de andere drie vaste klanten.

Verdedigend lijkt het wat meer open. Zeker lijken Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga) en Gregory van der Wiel.
Van Marwijk nam naar het WK zeven verdedigers mee en afgaande op de laatste wedstrijden zouden Vurnon Anita (Ajax) en Hedwiges Maduro (Valencia) goede hoop mogen hebben. De laatste plek kan vanwege het afvallen van Pieters zomaar naar Nick Viergever (AZ) en Jetro Willems (PSV) gaan. Wilfred Bouma (PSV), Ron Vlaar en Stefan de Vrij (Feyenoord) en Alexander Büttner (Vitesse) lijken de minste papieren te hebben.

Op het middenveld is in principe ook plek voor zeven selectiespelers. Mark van Bommel (AC Milan), Nigel de Jong (Manchester City), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV) en Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur) kunnen de koffers eigenlijk al gaan pakken.
Van het kwartet Georginio Wijnaldum (PSV), Stijn Schaars (Sporting Lissabon), Urby Emanuelson (AC Milan) zullen moeten knokken om twee plekjes. Siem de Jong (Ajax) en Adam Maher (AZ) lijken de zekere afvallers.

Afgaande op het WK 2010 neemt Bert van Marwijk zes pure aanvallers mee. Ibrahim Afellay (Barcelona), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München) zijn zekerheidjes.
Luuk de Jong (FC Twente) kreeg de laatste wedstrijden onder Van Marwijk altijd wel speelminuten, Jeremain Lens (PSV) zat ook eerder al bij de selectie maar speelde dit seizoen alleen de laatste twee maanden sterk. Luciano Narsingh (SC Heerenveen) en Ola John (FC Twente) zijn voor de toekomst.