Opinext@nrc.nl

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is niet aantrekkelijk voor het Nederlandse publiek, schrijft Jorg Leijten (De wereld over, 2 mei). Naar mijn mening geeft de auteur een eenzijdige analyse van de markt van elektrische auto’s.

Te beginnen bij de cijfers. Elektrisch rijden is in de afgelopen twee jaar in een sneltreinvaart op gang gekomen. Waar vóór 2011 nog 265 elektrische auto’s rondreden in Nederland, wordt in 2012 wordt een totale verkoop verwacht van minstens 7.000 auto’s. Qua actieradius wordt de uitbreiding van het laadnetwerk in het artikel volledig buiten beschouwing gelaten. Het snellaadnetwerk zal zich de komende maanden uitbreiden met minstens 20 nieuwe locaties. Ook ‘normale’ laadpunten schieten uit de grond: vorige week werd de plaatsing van het 1.500ste laadpunt gevierd. Of de elektrische auto momenteel aantrekkelijk is? Zeker in Nederland waar men gemiddeld 37 kilometer per dag rijdt. De auto is stil, comfortabel en goedkoop in gebruik: de kilometerprijs van 2,5 cent zal bij het publiek niet verkeerd klinken. Ik heb er alle vertrouwen in.