Ook Mona Keijzer strijdt om leiderschap CDA - alle kandidaten bekend

Mona Keijzer wordt gepresenteerd bij bekendmaking kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 tijdens een partijcongres. Foto Hollandse Hoogte / Gerard Til

De Purmerendse wethouder Mona Keijzer is het zesde CDA-lid dat gaat strijden om het lijsttrekkersschap van de partij bij de Kamerverkiezingen op 12 september. Daarmee zijn alle kandidaten voor het leiderschap bekend.

Keijzer (43) is wethouder welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie in Purmerend. Ook is ze lid van het Strategisch Beraad van het CDA.

Dit weekend besloot een partijcommissie, waarvan niet bekend is wie daarin zitting hebben, welke partijleden daadwerkelijk mee mogen doen met de strijd die maandag begint. In de profielschets stond onder meer dat de kandidaten “humor en lef” moeten hebben en “in korte zinnen” kunnen praten.

De overige kandidaten die meedoen aan de lijsttrekkersverkiezingen zijn:

Zes andere CDA-leden vielen af, onder wie Harry Wesselink en Niels van der Stappen, van het CDA Duurzaamheidsberaad.

Er zijn zes debatten tussen de zes kandidaten in heel het land gepland waarvan er deze week al meteen drie plaatsvinden.

Keijzer rijzende ster binnen het CDA

Mona Keijzer maakt snel carrière binnen het CDA. Tot begin dit jaar was ze eigenlijk alleen maar bekend in haar eigen regio, en zelfs daar is de CDA-steun beperkt.

Dat veranderde toen ze door partijvoorzitter Ruth Peetoom werd gevraagd om plaats te nemen in de commissie die de nieuwe partijlijn moest bepalen, het Strategisch Beraad. Die commissie bestond al eens eerder – en de leden van toen werden daarna ook beeldbepalend: Ab Klink, Jan Peter Balkenende.

Ook Keijzers humor droeg bij aan haar faam. Toen ze in januari op het podium zat om de bevindingen te presenteren, werd ze aangekondigd als een vrouw met een dubbelfunctie: wethouder en moeder van vijf zoons. Ze reageerde ad rem: Het lijkt me dat de meeste vaders ook een dubbelfunctie hebben. Ze had de lachers op haar hand en op de eerste rij knikten kabinetsleden in bewondering.

Volgens politiek redacteur Freek Staps is ze niet de grootste kanshebber bij de lijsttrekkersverkiezingen.

“Ze is onbekend, zeker, maar dat was Jan Peter Balkenende ooit ook. Dat ze gaat winnen is niet waarschijnlijk. Maar dat ze de toon van het CDA gaat veranderen – en dat we daarna veel van haar zullen horen – is zeker.”

Keijzer stemde voor samenwerking met de PVV

Keijzer stemde destijds tijdens het CDA-congres voor een coalitie met VVD met gedoogsteun van de PVV. Op website DeJaap legde ze uit waarom:

Wanneer je uitspreekt dat de PVV en daarmee de PVV-stemmer onacceptabel is, doe je in feite hetzelfde als dat waar je Wilders van beticht, namelijk het in een hoek zetten van een groep mensen. En ik vind dat iedereen er toe doet.

Bekijk een interview met Mona Keizer uit 2010, toen ze op plek 67 van de CDA-lijst stond van de Tweede Kamerverkiezingen: