Massale betoging tegen Poetin loopt uit op rellen

Vandaag is de inauguratie van Poetin als president. De demonstratie gisteren in Moskou tegen zijn derde termijn was heviger en massaler dan vooraf gedacht.

Betogers tegen Poetin zijn gisteren in Moskou slaags geraakt met de politie. Tientallen demonstranten en verschillende oppositieleiders zijn gearresteerd. Het was de laatste betoging voordat Vladimir Poetin vandaag voor de derde keer als president wordt geïnaugureerd.

De demonstratie verliep rustig, totdat een kleine groep zich wilde afsplitsen en op een brug over de rivier de Moskva op de politie stuitte. Terwijl steeds meer mensen naar de brug optrokken, liet de politie versterking aanrukken en werd de menigte teruggedrongen. Onder de arrestanten waren bekende oppositieleiders als Sergej Oedaltsov, Aleksej Navalni en Boris Nemtsov.

Opvallend was de hoge opkomst van de betoging. Gingen de autoriteiten op voorhand uit van zo’n tienduizend demonstranten, volgens eerste schattingen waren er minstens zeventigduizend mensen op de been.

Ooggetuigen zagen dat er tussen politie en demonstranten hard werd gevochten. Voortdurend was de politie, bewapend met geweren, bezig om betogers te arresteren. Bijna leek het verder uit de hand te lopen toen een man door de politie bewusteloos werd geslagen en omstanders dachten dat hij dood was. Tot zeker een uur na het afgesproken eind van de betoging bleef het zeer onrustig. Volgens de Russische politie zijn er meer dan 250 mensen opgepakt. NRC