Markten onzeker na verkiezingsuitslagen

De beurzen reageren huiverig op de Griekse en Franse verkiezingsuitslag. Het Frans-Duitse renteverschil liep vanochtend op.

Op de laatste ‘beursmaandag’ van april drukte de onverwachte politieke crisis in Nederland de koersen op het Damrak. Vanochtend waren het de verkiezingsuitslagen in Griekenland en Frankrijk die beleggers aarzelend naar de beurskoersen deden kijken. Uitgerekend in een week waarin een aantal beursgenoteerde bedrijven die gevoelig zijn voor politieke en economische instabiliteit hun jongste kwartaal- of jaarcijfers presenteren.

De Amsterdamse beurs opende de week in mineur na het verkiezingsnieuws uit Griekenland en Frankrijk. De AEX-index stond om kwart over negen ruim anderhalf procent in de min op 296,44 punten.

Het Frans-Duitse renteverschil is maandagochtend, als gevolg van de verkiezingsuitslag, iets verder opgelopen. Frankrijk betaalt nu meer voor staatspapier dan voor het weekend. De internationale kapitaalmarkten tonen zo hoe zij aankijken tegen de verkiezingoverwinning van de socialist François Hollande.

Ook in Japan was de stemming op de beurzen somber, niet alleen door de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland, maar ook door teleurstellende werkloosheidscijfers in Amerika van afgelopen vrijdag. De Nikkei verloor over het weekeinde 2,8 procent. De Amerikaanse beurzen sloten vorige week met verlies, vooral ingegeven door bezorgdheid over de Amerikaanse economie.

Donderdag presenteert de conjunctuurgevoelige bouwonderneming BAM Groep de cijfers over het eerste kwartaal 2012. Met name de sectoren vastgoed en Bouw en Techniek zijn sterk afhankelijk van het consumentenvertrouwen in de huizenmarkt, vertrouwen dat sterk afhankelijk is van zekerheid over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente en de betaalbaarheid van hypotheken of woningen op de huurmarkt. Daarnaast speelt onzekerheid over leegstand in de markt voor commercieel vastgoed de bouwsector parten, met name de risico’s van waardevermindering op de vastgoedportefeuilles.

Een andere conjunctuurgevoelige sector is de dagbladbranche. Dinsdag presenteert het oplage-instituut HOI de oplagecijfers over 2011, van belang voor beursgenoteerde uitgevers als de Telegraaf Media Groep (onder meer De Telegraaf) en Wegener. De Telegraaf zag de oplage in het laatste kwartaal van vorig jaar dalen met ruim 6 procent. de oplage van het AD, in grootte de tweede krant van Nederland, daalde met 1,6 procent. In het totaal daalde de oplage van Nederlandse dagbladen met 2 procent en bleef steken op 1.637.082. De totale oplagecijfers over 2011 moeten duidelijkheid bieden op de vraag hoe de dagbladsector er qua oplage daadwerkelijk voorstaat. Vrijdag publiceert TMG de eerstekwartaalcijfers 2012. Donderdag vindt in Engeland de jaarvergadering plaats van Mecom, de eigenaar van Wegener.

Opmerkelijk in een tijd van onzekerheid op de hypotheekmarkt, is het nieuws dat Aegon een nieuwe financieringsmarkt voor Nederlandse hypotheken heeft gevonden. Volgens Het Financieel Dagblad heeft Aegon als eerste Nederlandse partij een manier weten te vinden om geld op te halen bij Amerikaanse beleggers, een financieringsbron waar mogelijk ook andere Nederlandse banken op termijn uit kunnen putten. Aegon zelf kon vanochtend overigens niets zeggen over de aanstaande deal omdat Amerikaanse regelgeving voorschrijft dat informatie daarover pas gegeven mag worden als de transactie helemaal is afgerond.

Consumenten blijven, ondanks de instabiele tijden, wel geld uitgeven in de supermarkten. De omzet daar steeg in april met 2,5 procent naar 2,54 miljard euro, zo maakte brancheorganisatie GfK bekend. Maar het besteed bedrag per kassabon daalde met 1,3 procent naar 22,37 euro. Een verklaring voor die daling is er volgens GfK niet. Het kan zijn dat de consument minder impulskopen in de winkelwagen legt, of vaker naar de supermarkt gaan.

Vrijdag presenteert de Europese Commissie de economische prognoses voor 2012 en 2013.

    • Jos Verlaan