Grootste partij Griekenland geeft formatieopdracht terug - ‘het is een zooitje’

De leider van de Griekse conservatieve partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, leverde zijn formatieopdracht na een dag al weer in. Foto Reuters / John Kolesidis

De leider Antonis Samaras van de Griekse Nieuwe Democratie-partij, die gisteren met 18,9 procent van de stemmen het grootste aantal zetels kreeg in het parlement, laat weten dat het niet mogelijk is een meerderheidscoalitie te vormen.

Dat meldt persbureau AP. Samaras geeft daarom zijn formatieopdracht terug. Volgens de conservatieve leider heeft hij “alles gedaan wat mogelijk is”, maar was het “onmogelijk” om een regering te vormen met de andere partijen. Omdat Nieuwe Democratie de meeste zetels behaalde, kreeg de partij als eerste het mandaat van president Karolos Papoulias om te beginnen met het vormen van een coalitie.

‘Het is een zooitje’

De meest verrassende winnaar van de Griekse parlementsverkiezingen, de radicaal linkse partij Syriza, die met 16,7 procent van de stemmen tweede werd, krijgt nu het mandaat voor de formatie. Papoulias ontmoet daartoe morgen de leider van de partij, Alexis Tsipras. Die krijgt drie dagen de tijd. Mislukt dat, dan krijgt Pasok (die zich als enige, naast Nieuwe Democratie, committeert aan het Europese bezuinigingspakket) de laatste kans. De partij van premier Venizelos werd gisteren hard afgestraft door de kiezers die het niet eens zijn met de bezuinigingsplannen van het vorige kabinet.

Gevreesd wordt dat als Syriza en Pasok falen in hun formatieopdracht er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Die kans acht onze correspondent Marloes de Koning realistisch, ze omschrijft de politieke situatie als “een zooitje”. De Koning:

“Zowel Nieuwe Democratie als Pasok vinden dat de grootste winnaar, Syriza, onderdeel moet zijn van de regering. Alleen wil Nieuwe Democratie niet met die partij in een coalitie. Syriza zal een poging gaan wagen voor de formatie, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het met de Nieuwe Democratie tot een overeenstemming kan komen. Ook omdat Syriza het internationale steunakkoord van de hand wijst. Er is dus geen meerderheid mogelijk die voor de Europese afspraken is, de communisten hebben bij voorbaat regeringsdeelname uitgesloten en de neonazis van Gouden Dageraad vallen af. Dan blijven er van de zeven partijen in Griekenland maar vijf over die een coalitie kunnen vormen en zonder Pasok en Nieuwe Democratie is er geen mogelijkheid tot een meerderheidsregering. Kortom het is een zooitje. Er is dus best kans op nieuwe verkiezingen.”