Kortkolom kunst

Hanna Bervoets wint Opzij Literatuurprijs

Rotterdam. Schrijfster Hanna Bervoets heeft de Opzij Literatuurprijs 2012 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hedy d’Ancona zaterdagavond bekend in het tv-programma Opium van de AVRO. Bervoets kreeg de prijs voor haar roman Lieve Céline, over een laagbegaafde jonge vrouw die in Las Vegas op zoek gaat naar haar idool Céline Dion. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Volgens de jury is het boek van Bervoets een „drama van formaat dat in je hoofd blijft knetteren”. De Opzij Literatuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan schrijfsters wier werk de vrouwenemancipatie ondersteunt. Voorgaande jaren wonnen onder andere Jessica Durlacher en Doeschka Meijsing de prijs. (NRC)

LeineRoebana huisgezelschap Chassé

Rotterdam. Het moderne dansgezelschap LeineRoebana van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana wordt vanaf volgend seizoen huisgezelschap van het Chassé Theater in Breda. „Het in huis halen van LeineRoebana brengt een extra waarde met zich mee doordat de medewerkers van het theater zich voor langere tijd aan een voorstelling van LeineRoebana kunnen verbinden”, zegt programmeur Brechtje Maatman. „Niet alleen leren we daarvan, het geeft extra kleur aan ons theater.” De samenwerking moet een impuls geven aan het ‘makersklimaat’ in Breda, onder andere door middel van workshops. De gemeente Breda gaat LeineRoebana per project ondersteunen. Daarnaast heeft het gezelschap een aanvraag bij de provincie Noord-Brabant ingediend. LeineRoebana blijft wel gevestigd in Amsterdam, met het oog op ‘internationale samenwerkingen’. (NRC)

Openingsweekend The Avengers breekt record

Rotterdam. The Avengers heeft in het openingsweekend in de Verenigde Staten ruim 200 miljoen dollar opgehaald. Daarmee verbreekt de superheldenfilm het openingsrecord van de laatste Harry Potter-film, The Deathly Hallows Part 2, die vorig jaar 169,2 miljoen dollar opleverde. De film is in Nederland al een week te zien en leverde buiten de Verenigde Staten het afgelopen weekend 151,5 miljoen dollar op. In totaal heeft de film wereldwijd al 641,8 miljoen dollar verdiend. In The Avengers bundelen de Marvelsuperhelden Iron Man, Thor, de Hulk, Captain America, en de Black Widow hun krachten om de wereld te redden. (Novum)

Dichter K. Michel wint Guido Gezelleprijs

Rotterdam. Dichter K. Michel heeft zaterdagavond de Guido Gezelleprijs van de stad Brugge gewonnen. Hij werd bekroond voor zijn dichtbundel Bij Eb Is Je Eiland Groter. Hij won hiermee 5.000 euro en een kalligrafisch werk. K. Michel, pseudoniem voor Michael Maria Kuijpers, werd door de jury van de driejaarlijkse Vlaamse poëzieprijs bekroond voor zijn „verrassend toegankelijke en eenvoudig geformuleerde gedichten”. Voor de Guido Gezelleprijs werden in totaal drie Nederlandse en twee Vlaamse dichters genomineerd. De bekendmaking van de winnaar vond plaats tijdens de Poëzienacht in Brugge.

Recorddonatie voor museum Washington

Rotterdam. Het National Museum of Natural History van het Smithsonian Institute heeft een donatie van 26,6 miljoen euro ontvangen. Dat maakte het onderzoeks- en onderwijsinstituut in Washington donderdag bekend. De gift is afkomstig van de Amerikaanse energiemagnaat David Koch. Zijn donatie is de grootste schenking aan het 102 jaar oude museum tot nu toe. Van het geld wordt een nieuwe dinosauruszaal gebouwd. (Novum)