Kortkolom buitenland

Japan legt zijn laatste kerncentrale stil

Tokio. Japan heeft afgelopen weekeinde zijn laatste nog werkende kerncentrale stilgelegd. Enkele duizenden Japanners betuigden bij een demonstratie in Tokio hun vreugde over het feit dat hun land voor het eerst in vier decennia niet langer afhankelijk is van kerncentrales voor zijn energievoorziening. Tot de tsunami en de ramp bij de centrale van Fukushima Dai’ïchi van vorig jaar was nog 30 procent van de elektriciteitsvoorziening afkomstig van kernenergie. Japan telt in totaal 54 kernreactoren. Het is overigens nog niet duidelijk of Japan het wegvallen van de kernenergie tijdens de altijd hete zomer kan opvangen. (AP, BBC)

VS elimineren in Jemen verdachte van aanslag

Aden. De Jemenitisch verdachte van de aanslag tegen het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000, Fahd al-Quso, is gisteren door een Amerikaanse drone gedood. Zowel het terreurnetwerk Al-Qaeda als de Amerikaanse ambassade in Jemen heeft dat bevestigd. De Amerikanen hadden een prijs van bijna vier miljoen euro op het hoofd van al-Quso gezet. Al-Quso was al twee keer aangehouden door de Jemenitische autoriteiten maar vrijgelaten. Uit wraak voor zijn dood hebben Al-Qaeda-strijders vandaag twintig regeringsmilitairen gedood in het zuiden van het land. (AFP)

Strafzaak VS tegen 9/11-verdachten hervat

Guantánamo. De gerechtelijke vervolging door de VS van vijf verdachten van de terreuraanslagen van 11 september 2001 is zaterdag moeizaam verlopen, omdat de verdachten de voortgang traineerden en hun advocaten de rechtvaardigheid van het militaire tribunaal van Guantánamo Bay betwistten. De voorlopige start van het proces staat gepland voor mei volgend jaar, maar het kan nog jaren duren voordat de zaak is afgerond, zeiden beide partijen gisteren. Het tribunaal buigt zich in juni opnieuw over de zaak. (BBC, AP)

Bouterse waarschuwt ‘vijanden van het volk’

Rotterdam. De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zaterdag critici van de recente amnestiewet „vijanden van het volk” genoemd. Tijdens een bijeenkomst van ‘eenheid en verzoening’ in Paramaribo sprak hij volgens nieuwswebsite Starnieuws van „misdadige” pogingen om Suriname te „destabiliseren”. De recente amnestiewet bepaalt dat verdachten van de Decembermoorden onder wie Bouterse vrijuit gaan. Bouterse haalde ook uit naar Nederland, dat in de EU streeft naar sancties tegen Suriname. Vrijdag beslist de krijgsraad of het Decembermoordenproces ondanks de amnestiewet doorgaat. (NRC)