Kies koers Wintels

Als het CDA opnieuw opgericht kon worden, maar dan zonder de oude garde, dan zou Marcel Wintels (48, katholiek) het doen. Want, zo zegt hij, „het woord besmet is te negatief... maar aan mij kleeft niet de geschiedenis.”

Dit is zijn hoofdargument: de partij heeft een kapitale fout gemaakt door de samenwerking met de PVV aan te gaan en dus is het tijd voor iets nieuws. Voor een buitenstaander.

Toen Wintels zich vorig weekend op een Brabantse partijbijeenkomst presenteerde, somde hij maar even alle plaatsen op waar hij gewoond had – en die CDA-leden zouden kunnen aanspreken.

„Drunen, Noordwijk, Mook, Arnhem, Epe, Tilburg en dat kan ik nog vergroten – want je moet aan je achterban denken: mijn vader is een Twent, en mijn moeder komt uit Amsterdam. Daarom ben ik nog steeds fan van Ajax.”

Gejoel in de zaal. Pijnlijk.

„Wacht even, wacht even”, probeerde hij boven het gejoel uit te komen. „Ik ben van de consistentie. Niet van het opportunisme.”

Daar hadden deze teleurgestelde CDA’ers dan wel weer begrip voor. Applaus.

Wintels is voorzitter van de Wielerunie en onderwijsbestuurder: hij is topman van Fontys Hogescholen. Dat wil niet zeggen dat hij ver van de politiek af staat. Hij is „al twintig jaar inhoudelijk zeer betrokken”, had alleen nooit tijd om de politiek in te gaan.

Maar wat maakt het uit? De dossiers maakt hij zich zo eigen, zegt hij. En bovendien, de mensen die nu al wel in Den Haag werken, hebben zich volgens hem gediskwalificeerd door hun rol van de laatste twee jaar. „Een nieuwe koers vraagt nieuwe woorden, vraagt nieuwe beelden, vraagt – wil je dat geloofwaardig kunnen doen – nieuwe representanten.”