Irritatie politici over uitspraak Wientjes

Politici hebben geïrriteerd gereageerd op de uitspraken, die werkgeversvoorman Bernard Wientjes zaterdag deed in NRC Handelsblad. Daarin zei de voorzitter van VNO-NCW dat Nederland weinig toppolitici kent. „De echte elite zie je niet meer in de top van ons politieke stelsel.”

Door de huidige ministers en parlementariërs weg te zetten als ondermaats, maakt Wientjes het vak van politicus onaantrekkelijk, zeggen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, vindt dat Wientjes zijn „zure opmerking” maar snel moet terugnemen. „Hij diskwalificeert niet alleen de politiek, maar ook het bedrijfsleven. Als die twee gaan mopperen op elkaar, dan denken burgers snel dat het allemaal wel niks zal wezen. Dat is onterecht.”

„Misschien moet Wientjes zelf de politiek ingaan. Dat zal hem nog vies tegenvallen”, zegt Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66. Wientjes zei in het interview gevraagd te zijn voor een ministerspost door Mark Rutte, maar hij stond „niet te popelen”.

„Wientjes heeft weer een bijdrage geleverd aan het afbladderen van het politieke ambt”, aldus Diederik Samsom (PvdA). Arie Slob (ChristenUnie): „Wientjes heeft juist een belangrijke missie te verrichten om mensen uit het bedrijfsleven enthousiast te maken voor de politiek.”

Fractievoorzitters Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Stef Blok (VVD), van de coalitiepartijen die nu het land besturen, werpen het oordeel van Wientjes verre van zich. Blok: „Mopperen op politici is van alle tijden.” Van Haersma Buma: „We hebben de afgelopen weken bewezen dat er voldoende politici zijn om het land uit de crisis te halen.” Samsom noemde Rutte en Jan Kees de Jager „ontzettend goede bestuurders”.

Wientjes heeft wel gelijk dat weinig bestuurders uit het bedrijfsleven te porren zijn voor politieke functies. Blok (VVD): „Ik beschouw dit als een oproep aan zijn achterban: heb de moed u beschikbaar te stellen. In Nederland doen te weinig mensen uit het bedrijfsleven dat.”