Inholland: minder opleidingen en vrijblijvendheid voor studenten

Inholland-vestiging in Diemen. Foto Flickr / sandrosamigos

Vooraf selecteren bij de toelating van studenten en niet het idee wekken dat studeren en werken samengaan. De vrijblijvendheid voor studenten gaat er uit, als het aan collegevoorzitter Doekle Terpstra van Inholland ligt.

In een interview met Nu.nl zegt hij de NVAO, de accreditatiecommissie die eerder Windesheim hard aanpakte, niet van Inholland mag verwachten dat het binnen twee jaar na de diplomarel alles op voldoende niveau is.

“Dat nieuwe, strengere kader wordt bij ons beproefd. Iedereen kijkt daarnaar en reken er maar op dat bij andere instellingen rode kaarten volgen.”

‘De NVAO kan ons maken of breken’

De rol van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie is cruciaal voor de toekomst van Inholland, zo schetst Terpstra. De NVAO toetst een aantal omstreden opleidingen van de onderwijsinstelling.

“Het is een kritische fase voor Inholland. De instroom zal mogelijk verder dalen, wat weer gevolgen heeft voor de rijksbekostiging. Als we deze accreditaties halen staan alle opleidingen weer op groen. De NVAO kan ons maken of breken.”

Van zeven naar één economie-opleiding

De collegevoorzitter wil “een andere manier van denken” op de scholen. Hij vindt dat er te institutioneel werd gedacht: “Inholland moet steeds groter worden. Terwijl het moet gaan om onze maatschappelijke opdracht.”

Hoewel selectie aan de poort niet is toegestaan, wil hij intakegesprekken voorafgaand aan toelating. Ook wordt er flink gesnoeid in de negentig opleidingen nadat eerdere saneringen door Terpstra al waren aangekondigd. Zo zou er van zeven naar één economiestudie worden gegaan.