ik@nrc.nl

Het thema van dit jaars bevrijdingsconcert op de Amstel is ‘Vrijheid geef je door’. Omdat ik redelijk laat ben, sta ik achteraan. Op een gegeven moment wordt mij gevraagd door een dame van buitenlandse afkomst (waarschijnlijk Pools of Duits) of ze met haar vriendin iets naar voren mag omdat ze het niet kan zien. Ik laat haar er door.

Als ze twee rijen voor mij staat worden ze er door de mensen naast haar op gewezen dat het niet de bedoeling is dat ze voordringen: „Sie sind asociaal, das mussen wir nicht. Gehe nach hintern von wo Sie komte.” Na dit nog tien keer te horen te hebben gekregen, gaan de vriendinnen uiteindelijk verbijsterd weg.

Als ze weg zijn, zegt de dame die hen verzocht om weg te gaan: „Zo slecht is mijn Duits nog niet, dat heb ik hen mooi duidelijk kunnen maken”. Zelf vraag ik me alleen maar af: hoe zal deze internationale gast straks over de Nederlandse gastvrijheid praten?

Ook een ikje maken? Stuur maximaal 120 woorden naar ik@nrc.nl