Ik voelde de adrenaline stromen

Foto Flip Franssen

Caro Derkx (16) speelt de hoofdrol van Eli in de jongerenproductie Eli Eli van Toneelgroep Oostpool. Zaterdag was de première.

„In oktober heb ik auditie gedaan en in november begonnen de repetities. Ik repeteerde na school, eerst alleen op zaterdag, later ook op woensdagavond. Afgelopen week, in de meivakantie, hadden we montageweek en première. Het was zwaar: tekst leren en repeteren naast school. Maar ik ben vorig jaar blijven zitten, dus op school was het niet druk.”

Eli Eli is gebaseerd op het boek Låt den rätte komma in van de Zweedse schrijver John Ajvide Lindqvist. Het is verfilmd als Let the right one in. Het verhaal gaat over twee outcasts, Oskar en Eli, die vriendschap sluiten. Ze vinden elkaar in hun angst. Oskar is bang omdat hij wordt gepest. Eli omdat ze een vampier is. Samen overwinnen ze hun angst.”

„Toen ik hoorde dat Eli een vampier is, dacht ik: ‘o nee, dat wordt een soort Twilight.’ Maar dat is het helemaal niet. Zij is ook gewoon een meisje van 15. Maar dat is ze wel al 200 jaar. Ergens weet ze dat ze een monster is. Ze zou liever als de anderen willen zijn, net als Oskar. Dat maakt ze allebei heel tragisch.”

„Eli is een heel dierlijke rol. Zes andere spelers zijn een soort dansende alter ego’s. Als Eli dan een moord pleegt, is ze opeens overal. Dat is om haar mythische karakter te benadrukken. Bij het dansen zijn we begeleid door Introdans. Samen hebben we gezocht: hoe zet je een vampier neer? Dat is heel goed gelukt.”

„Op de première waren 220 mensen ofzo. Ik doe aan amateurtoneel, maar zo’n grote première had ik nog nooit meegemaakt. Mijn ouders waren er, en mijn broertje. Toch was ik niet bang. Het ging supergoed, iedereen zat vol energie. Ik voelde de adrenaline stromen, en kon daardoor echt knallen.”

Herien Wensink