Hooggerechtshof Israël wijst uitstel ontmanteling Ulpana af

Caption: In this Sunday, April 22, 2012 photo, Israeli flags fly over the Ulpana neighborhood in the West Bank settlement of Beit El near Ramallah. A looming deadline to demolish the homes of 30 Jewish settler families in the unauthorized Ulpana outpost has become a tough new test of the Israeli Prime Minster's ability to sustain a delicate balancing act, with some hardline allies warning that if the buildings come down his government will fall as well. (AP Photo/Sebastian Scheiner) Een straat in de wijk Ulpana in de Israëlische nederzetting Beit El op de Westbank. Foto AP / Sebastian Scheiner

De wijk Ulpana, een deel van de Israëlische nederzetting Beit El, moet uiterlijk 1 juli worden ontmanteld. Dat heeft het Israëlische Hooggerechtshof gisteren besloten na een beroep van de regering om dit alsnog uit te stellen.

Volgens een eerdere beslissing van het hof moest de wijk op de Westelijke Jordaanoever voor 1 mei ontmanteld worden, maar dat werd uitgesteld tot na het onderzoeken van het beroep. Volgens de Israëlische autoriteiten zou de gedwongen ontruiming van Ulpana grote gevolgen hebben voor de inwoners van de nederzetting.

Hof: regering moet gerechtelijke macht respecteren

Het land waar Ulpana is gebouwd werd in 1970 voor militaire doeleinden ingenomen door Israël. In 2010 vroegen landeigenaren om de ontmanteling van de Israëlische gebouwen. Vorig jaar april ging Israël hiermee akkoord, maar met een uitstel van een jaar. Toch vroegen de Israëlische autoriteiten op het laatste moment uitstel. In de wijk wonen zo’n dertig Israëlische gezinnen, schrijft persbureau AP.

Gisteren sprak het Hof zich fel uit tegen de regering die zich niet zou houden aan de wettelijke uitspraak om Ulpanan te ontmantelen. Volgens rechter Uzi Fogelman is het gebruikelijk “dat als de staat zegt dat het iets zal doen, het Hof daar niet aan hoeft te twijfelen”, tekende de Israëlische krant Ha’aretz op. Fogelman benadrukte dat er een wederzijds “respect” moet bestaan tussen de uitvoerende en gerechtelijke macht.

Ulpana een van de redenen voor Netanyahu om nieuwe verkiezingen uit te schrijven

De ontruiming van Ulpana is een heet hangijzer voor de regering van premier Benjamin Netanyahu. Parlementsleden hebben gezegd dat zij de coalitie laten vallen als de buitenpost Ulpana ontruimd wordt. Netanyahu kondigde vorige week aan dat hij nieuwe verkiezingen wilde uitschrijven die plaatsvinden op 4 september. De kwestie Ulpana zou daarbij een grote rol spelen, Netanyahu hoopt met het vallen van het kabinet tijd te winnen, schreef AP.

Volgens onze correspondent Leonie van Nierop vallen vervroegde verkiezingen in het voordeel van Netanyahu, niet alleen vanwege Ulpana maar ook vanwege andere sluimerende kwesties in de coalitie. Zij schreef vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Netanyahu krijg het benauwd van enkele heikele kwesties die al maanden sluimeren en binnenkort tot een ontknoping moeten leiden. Zo verloopt in augustus de wet die ultra-orthodoxe joden uitzondert van dienstplicht. De extreem-rechtse coalitiepartner Yisrael Beiteinu (‘Israël is ons huis’) dreigt de coalitie op te blazen als de ultra-orthodoxen niet verplicht in het leger worden opgenomen. In diezelfde coalitie zitten religieuze partijen die precies de tegenovergestelde mening zijn toegedaan.”