Hollande op 51,62 procent

Met 51,62 procent van de uitgebrachte stemmen hebben de Fransen gisteren François Hollande verkozen tot president. Zeventien jaar na het afscheid van François Mitterrand krijgt de Vijfde Republiek, ontstaan in 1958, voor de tweede keer een socialist in het Elysée.

Dat werd tot diep in de nacht met muziek en veel drank gevierd op en rond Place de la Bastille. Maar aanhangers van de Parti Socialiste en kleinere linkse partijen die er ook al in 1981 bij waren om de eerste zege van Mitterrand te vieren, merkten op dat de sfeer minder euforisch was dan 31 jaar geleden. „Iedereen weet dat ons moeilijke jaren wachten”, zei een oudgediende van de PS. De economische crisis en de historisch hoge score van het extreemrechtse Front National in de eerste ronde (17,9 procent) drukten de sfeer.

De zege van Hollande was krapper dan de meeste peilingen hadden voorspeld. Vooraf was gezegd dat de kiezers die in de eerste ronde voor het Front National hadden gestemd, wellicht de doorslag zouden geven. FN-kandidate Marine Le Pen zei op 1 mei blanco te zullen stemmen, en dat deden met haar ruim 2,14 miljoen Fransen, 5,8 procent van de kiezers die kwamen opdagen. Het verschil tussen Hollande en Sarkozy was iets meer dan 1,1 miljoen. „Misschien is Nicolas iets te laat aan de campagne begonnen”, verzuchtte een UMP-aanhanger gisteren.

In zijn speech verwees Hollande gisteravond uitdrukkelijk naar Europa. Hij zei te beseffen dat veel Europese burgers reikhalzend naar de Franse verkiezingen hadden uitgekeken, en dat er met hoop en opluchting is gereageerd op zijn overwinning. „De bezuinigingspolitiek is niet iets onvermijdelijks”, zei hij, als een boodschap aan alle Europeanen. Hollande wil meer aandacht voor maatregelen die de groei stimuleren. De socialistische premier van België, Elio di Rupo, was in Parijs om samen met zijn sociaal-democratische geestverwanten de zege van Hollande te vieren. Hij zal zich voortaan wat minder eenzaam voelen op Europese bijeenkomsten. Verder zei Hollande dat zijn mandaat in het teken zal staan van de jeugd en gerechtigheid, en dat de republikeinse waarden (vrijheid, gelijkheid, broederschap) in ere moeten worden hersteld.