Haar paradijs bestaat uit kleren

‘De gedragen zomerjurken horen linksboven.

De zomerjurken die ongedragen zijn daaronder.

Rechtsboven liggen in drie nette stapels de truitjes.

Alle ruimte daaronder is bestemd voor de hakken’

(tekst uit fotoboek Ik ben jou)

Fotograaf Milou Abel was al tijden gefascineerd door het opvallende voorkomen van de vrouw die ze dagelijks in de stad Utrecht tegenkwam, toen ze haar vroeg of ze haar mocht fotograferen. Op een eerste afspraak volgde er meer en zo ontstond een vriendschap, die steeds meer ging draaien om een ritueel van praten, omkleden en poseren voor de camera. In een wereld tussen fantasie en werkelijkheid. Het resultaat is het fotoboek Ik ben jou waarin Abel haar eigen foto’s heeft gecombineerd met privéfoto’s van de vrouw, die in het verleden vaker voor fotografen blijkt te hebben geposeerd.

Op een veilige plek, omgeven door haar eigen spullen, laat de vrouw veel van zichzelf zien. Dit is haar paradijs, een decor van klerenkasten. Ze vertelt over wat schoonheid vroeger voor haar betekende en wat het nu is.

Maar wie de vrouw precies is, komen we niet te weten. Dit fotoproject gaat niet om deze vrouw alleen, het gaat over vrouwen onder elkaar: een vrouw die een vrouw fotografeert, een vrouw die voor een vrouw poseert.

De stichting Dutch Doc Photo Foundation heeft de prijs Dutch Doc Award in het leven geroepen om Nederlandse documentairefotografie te stimuleren. De tentoonstelling Dutch Doc Award 2012 is van 11 mei tot 10 juni te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. De winnaar zal op 6 juni bekend worden gemaakt. De komende week staat op de In beeld in nrc.next het werk van de zes genomineerden