Gouden Boekenuil naar David Pefko

Hij had verwacht om half tien wel weer in de auto naar Amsterdam te zitten. De winnaar van de Gouden Boekenuil zou immers om negen uur bekendgemaakt worden. Het werd drie uur in de nacht van zaterdag op zondag in Gent voor de 28-jarige David Pefko, die zijn tweede roman Het voorseizoen verrassend bekroond zag worden met de opvolger van de Gouden Uil.

„Ik had via via begrepen dat ik niet helemaal kansloos was”, zegt Pefko. „Maar ik was ervan uitgegaan dat de prijs naar Grip van Stephan Enter zou gaan.” Die moest het zaterdag doen met de lezersprijs van 2.500 euro, de hoofdprijs van 25.000 euro was dus voor Pefko. De overige genomineerden waren Jeroen Brouwers, Herman Koch en Dimitri Verhulst.

Pefko’s boek werd door juryvoorzitter Phara de Aguirre uitgebreid geprezen wegens zijn ‘zin voor detail, [...] gevoel voor ritme en [...] ruimte voor slapstick’. David Pefko creëert volgens haar „een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.”

Het valt Pefko zwaar te zeggen in welke van die complimenten hij zich het meest herkent. „Ik was zo verbaasd dat ik het amper heb gehoord. Ik had niet het vooropgezette plan om de tijdgeest te analyseren. Wat ik vooral wilde was een gemiddelde man neerzetten die levensecht is, maar uiteindelijk niet gemiddeld blijkt te zijn. Het verhaal deed er voor mij minder toe dan dat portret; ik heb bewust gekozen voor het cliché van de politieman die verliefd wordt op een prostituee.”

Pefko (1983) debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas en werd onthaald als groot talent. Het voorseizoen kreeg een gemengde ontvangst in de kritiek, maar leverde de schrijver een aantal toegewijde fans op.

Behalve als schrijver werd Pefko het afgelopen jaar bekend als de man achter ‘Louis Nanet’, een fictief en nogal onbehouwen karakter op Facebook – dat daar dit weekend tal van felicitaties in ontvangst mocht nemen wegens de bekroning van zijn schepper. Nanet heeft raakvlakken met Het voorseizoen, maar is volgens Pefko ‘een losstaand Facebook-project’. „Ik kijk geen televisie, in plaats daarvan zet ik ’s avonds Louis Nanet op Facebook. Al begin ik er langzamerhand genoeg van te krijgen.” Aan het eind van de zomer verschijnt een brievenboek van ‘Louis Nanet’ en schrijver Jamal Ouariachi. Zijn derde roman hoopt Pefko nog dit jaar te publiceren.