Goss wint door crash ontsierde derde etappe van de Giro d’Italia

Caption: Luxembourg's Frank Schleck, second from left, and RadioShack-Nissan teammates line up before the third stage of the Giro d'Italia, in Horsens, Denmark, Monday, May 7, 2012, to remember Belgian rider Wouter Weylandt, who died during last year's third stage. The race also paid tribute to Horsens mayor Jan Troejborg, who died Sunday of a heart attack while biking. (AP Photo/Gian Mattia d'Alberto) Frank Schleck (tweede van links) en teamgenoten van RadioShack-Nissan stonden samen met de rest van de renners vandaag stil bij de dood van Wouter Weylandt vorig jaar tijdens de Giro. Foto AP / Gian Mattia d'Alberto

De Australische Matthew Goss won vanmiddag de derde rit van de Giro d’Italia, tevens de laatste etappe op Deense bodem.

Goss was na 190 kilometer in Horsens de snelste in een massasprint die werd ontsierd door een zware val, waarbij onder anderen Mark Cavendish en roze truidrager Taylor Phinney betrokken waren. De crash ontsierde de etappe, die aan het begin in het teken stond van de vorig jaar overleden Wouter Weylandt. De Belgische renner kwam dodelijk ten val vorig jaar tijdens de derde etappen van de Giro. Ook de zondag overleden Jan Troejborg werd herdacht voor aanvang van de rit.

De eindsprint en de crash van Cavendish:

Androni-sprinter Roberto Ferrari week in de laatste meters plots uit naar de rechterkant van de weg en reed daarmee Cavendish onderuit. De wereldkampioen, gisteren nog winnaar van de tweede etappe, nam enkele renners mee in zijn val. Phinney bleef na afloop een tijd aangeslagen op de grond zitten. Onduidelijk is of de Amerikaan morgen nog van start kan gaan.

Goss kreeg weinig mee van het rumoer achter zich en boekte zijn eerste zege van het seizoen. Achter hem werden de Argentijn Juan Jose Haedo en de Amerikaan Tylar Farrar tweede en derde. Raborenner Mark Renshaw finishte als vijfde, Theo Bos sprintte niet mee. Omdat de val in de laatste drie kilometer plaatsvond, verliest Phinney geen tijd. De renner van BMC werd na afloop wel direct naar het ziekenhuis vervoerd en kon zijn roze trui op het podium niet in ontvangst nemen. Ferrari wordt mogelijk gedeclasseerd.

De 190 kilometer lange derde etappe werd gekleurd door zes vluchters, , schrijft persbureau Novum, onder wie de Nederlander Martijn Keizer. Ze vertrokken al na een kilometer, maar de maximale voorsprong kwam nooit boven de 3,5 minuut uit. Met nog 25 kilometer te gaan werd thuisrijder Mads Christensen als laatste van de groep ingerekend.

    • Hans Klis