Glorietijden van Litjens en Van ’t Hek herleven bij Kampong

Hockeyclub Kampong plaatste zich door een zege op Bloemendaal voor de play-offs. De voormalig landskampioen doet weer mee om de prijzen. „De vrijblijvendheid moet weg.”

Kampong-spits Quirijn Caspers (rechts) duelleert met Bloemendaler Eby Kessing. Foto Evelyne Jacq

Voorzitter Martin van Nierop kan het amper geloven. Zijn club Kampong staat voor het eerst in de geschiedenis in de play-offs om het landskampioenschap hockey. Na het laatste fluitsignaal in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Bloemendaal rent Van Nierop als een kind zo blij het veld op, elke speler van zijn club omhelzend. „Dit is ongelofelijk”, stamelt hij. „Dit had ik aan het begin van het seizoen echt niet kunnen denken.”

Lang was er niet veel te juichen bij het Utrechtse Kampong, met ruim 2.600 leden de grootste hockeyvereniging van het land. De club werd in de jaren zeventig en tachtig zes keer landskampioen aan de hand van spelers als Andre Bolhuis, Paul Litjens (gisteren op de tribune in Utrecht) en Tom van ‘t Hek, maar daarna ging het snel bergafwaarts. Kampong bungelde onderaan de hoofdklasse en degradeerde zelfs tweemaal.

„We hebben toen de slag gemist”, verklaart mister Kampong Tom van ’t Hek. Volgens de oud-speler van de club is er sinds de succesperiode van Kampong veel veranderd in het hockey. „Er is te lang vastgehouden aan oude principes bij Kampong. Het heeft lang geduurd voor de club spelers ging betalen. Na de landstitels dachten mensen bij de club dat jonge talenten automatisch zouden blijven. Maar die spelers kozen vaak voor het geld dat concurrerende hockeyclubs wel aanboden en dan heb je als club een probleem.”

Dat de jonge talenten nu vaak weer voor Kampong kiezen, is te zien in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Bloemendaal. Spelers als Quirijn Caspers, Constantijn Jonker en Daan Dullemeijer begonnen hun loopbaan in de jeugd van Kampong en staan nu in het eerste elftal.

Volgens Rick Volkers, oud-speler en nu manager van het eerste elftal, is de jeugd een belangrijke pijler onder het hernieuwde succes van Kampong. „We proberen spelers echt aan de club te binden”, zegt Volkers. „Jonge talenten moeten weer voor Kampong kiezen. Natuurlijk spelen geld en ambitie daarbij ook een rol en daarom moet je uitdragen dat je kampioen wilt worden.”

Volgens Volkers is Kampong te lang een gezelligheidsvereniging gebleven. „Die vrijblijvendheid moet weg. Als bestuur hebben we uitgesproken dat we voor het kampioenschap willen spelen. Als je vroeger bij Kampong speelde, kon je gelijk mee met het niveau van het Nederlands elftal. Dat moet terugkomen.”

Het resulteert voorlopig in een plaats bij de beste vier ploegen van Nederland. De ruim 2.000 toeschouwers in Utrecht zien hoe Kampong in de cruciale laatste wedstrijd van het reguliere seizoen te sterk is voor naaste concurrent Bloemendaal. De wedstrijd wordt beslist door twee strafcorners van Thijs de Wert, de man die alleen het veld inkomt als Kampong de middenlijn is gepasseerd. Als veldspeler komt De Wert tekort, maar als strafcornerspecialist is er geen betere bij Kampong.

De rol van De Wert lijkt volgend jaar uitgespeeld. Groot talent Robbert Kemperman en de ervaren strafcornerspecialist Roderick Weusthof, beoogd vervanger van De Wert, zijn inmiddels gecontracteerd en daar zal het niet bij blijven. Het zijn volgens voorzitter Van Nierop logische aankopen. „We willen elk jaar minstens twee jeugdspelers laten doorstromen naar het eerste. Maar je moet wel ervaren spelers hebben die zulke jongens begeleiden. Een speler als Laurence Docherty, die we vorig jaar hebben binnengehaald, staat aan de basis van het succes van dit team. Aan dat soort jongens kunnen de talenten zich optrekken.”

Toch is niet iedereen even blij met het nieuwe beleid van Kampong. Wim Cornelis, de 74-jarige erevoorzitter die al ruim vijftig jaar rondloopt bij de club, vindt het maar niks dat spelers tegenwoordig betaald worden. „Het moet een eer zijn om voor Kampong te spelen. Dat moet je niet voor het geld willen doen. Maar goed, ik ben ook hopeloos ouderwets.”

Het zal de fans in Utrecht weinig uitmaken. Die zijn blij dat Kampong eindelijk weer op de weg terug is. Terug naar de top, die zo lang uit het zicht was verdwenen. Woensdag kan de club een nieuwe stap zetten, dan speelt Kampong in de play-offs tegen landskampioen Amsterdam.

    • Arman Avsaroglu