Gemeenten kwetsbaar

Een langdurige economische crisis kan Nederlandse gemeenten miljarden euro’s kosten. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde financiële stresstest van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

De stresstest werd in opdracht van de gemeenten uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau SEO. De gemeenten worden vooral hard getroffen door een daling van de vastgoedprijzen, blijkt uit de test van SEO. Ook het oplopende aantal mensen dat door een economische neergang in de bijstand belandt, doet zich voelen.

Amsterdam schiet er van de vier gemeenten het meest bij in. Een ernstige economische crisis kost de hoofdstad in het slechtste geval in vijf jaar tijd bijna 1,2 miljard euro. Dat komt vooral doordat een daling van de vastgoedprijzen Amsterdam sterker raakt dan de andere steden. De hoofdstad ziet dat de inkomsten uit grondexploitatie, altijd een belangrijke inkomstenbron voor Amsterdam, dalen. Ook worden fors lagere opbrengsten uit de onroerendezaakbelasting en erfpacht verwacht.

Bij een daling van de huizenprijzen met 25 procent in vijf jaar tijd telt dat op tot een totaal aan gederfde inkomsten van meer dan 400 miljoen euro. Een vergelijkbare prijsdaling kost Rotterdam nog geen 100 miljoen euro. (Novum)