Europese beurzen herstellen zich na slechte start, behalve in Athene

De beurs in Athene. Foto AP / Thanassis Stavrakis De beurs in Athene. Daar werd vandaag een verlies van 6,7 procent genoteerd. Foto AP / Thanassis Stavrakis

De financiële markten in Europa reageerden vanochtend negatief op de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland, maar kropen na de slechte openingen langzaam omhoog. In Amsterdam eindigde de AEX-index op 304,75 punten. Een winst van 1,26 procent.

Daarmee eindigde de hoofdindex maar liefst tien punten hoger ten opzichte van de laagste stand van 295,60 punten die vandaag werd aangetikt. In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. De grootste koersstijgingen kwamen voor rekening van Air France-KLM en Tomtom met respectievelijk 6,6 en 5,3 procent. Zwaargewicht ING deed met een koerswinst van 4,3 procent ook goede zaken.

Elders in Europa maakten de beurzen de verliezen van vanochtend in de loop van de middag ook weer goed. De beurs in Parijs sloot vandaag met een winst van 1,75 procent. De beurs in Frankfurt verloor vanochtend meer dan 2 procent, maar eindigde 0,1 procent in de plus. Spanje en Italie noteerden respectievelijk een winst van 2,8 en 2,6 procent. In Londen werd niet gehandeld vandaag wegens een nationale feestdag.

Wel groot verlies voor Griekse beurs

Vanochtend staken de zorgen over Europa bij beleggers weer de kop op. De verkiezingsuitslagen werden geïnterpreteerd als een ‘nee’ tegen het strenge begrotingsbeleid van de eurozone en daarmee als een mogelijk einde aan de daaraan gekoppelde noodzaak tot bezuinigen. De Europese beurzen openden vanochtend in de min, met verliezen van tussen de 0,5 en 2 procent. De beurs in Athene daalde na opening met 7,5 procent.

Door flink herstel van de Spaanse en Italiaanse beurzen veerden de beurzen op. Dat gold niet voor de beurs in Athene, waar een verlies van 6,7 procent werd genoteerd. Een bankier van de Saxo Bank liet vanmiddag aan persbureau Reuters weten dat de investeerders zich niet zo druk maken over de invloed van Griekenland op de gehele eurozone:

“Investeerders maken zich niet zo druk oven de impact van de problemen in Griekenland op de gehele eurozone op dit moment. Uiteindelijk geven ze daar niet zoveel om, de eurozone is veel meer dan alleen Griekenland.”

Wall Street vrijwel onveranderd

Op Wall Street handelen de belangrijkste indices door de bank genomen onveranderd. Rond het sluiten van de markten in Europa verliest de Dow Jones 0,3 procent op 13.000,47 punten. De breder samengestelde S&P500 en de Nasdaq handelen op een niveau gelijk aan de slotstand van vrijdag.