Europa in? Nou, dat hoeft niet zo nodig

Excelsior is gedegradeerd, maar maakt nog kans op Europees voetbal.

Redacteur Voetbal

Rotterdam. Kom bij Simon Kelder niet aan met de Fair Play-route die Excelsior mogelijk nog toegang geeft tot Europees voetbal. Die beloning voor een sportief seizoen van de club uit Kralingen is nou niet bepaald iets waar de directeur zich aan optrekt, kort na de verloren wedstrijd gistermiddag tegen PSV (3-1) waarin zijn kleine club definitief degradeerde uit de eredivisie. „Marcel Brands van PSV zei dat Europees voetbal dit seizoen 160.000 euro aan reiskosten met zich meebracht”, zegt een beteuterde Kelder. „Ik moet daar niet aan denken.”

Excelsior daalt na twee seizoen eredivisie weer af naar het niveau waar het gezien de begroting thuishoort. De club uit Rotterdam was de kleinste in de eredivisie, met een begroting van 2,9 miljoen euro. De directe concurrent in de degradatiestrijd, De Graafschap, heeft een begroting van 10,1 miljoen euro. Zo klein is Woudestein, dat er gisteren tot twee keer toe een bal het stadion uit geschoten werd. En als de fanatieke aanhang op de Robin van Persie-tribune even stil is, kun je de spelers op het kunstgrasveld met de scheidsrechter horen praten.

Dus nee, hier hoort geen Europees voetbal thuis. Nederlandse clubs hebben zich dit seizoen voorbeeldig gedragen in de Europese toernooien en daarom mag de KNVB dit jaar een extra Europese deelnemer afvaardigen. Als FC Twente zich via de play-offs weet te plaatsen voor de Europa League, is Excelsior de club die daarvoor in aanmerking komt. Maar van Kelder hoeft het allemaal niet zo. „Ik ga daar morgen eens goed over nadenken, of we dat wel willen.”

Het is opvallend dat een degradatiekandidaat vanwege de sportiviteit nog meedingt om Europees voetbal. Toen De Graafschap halverwege het seizoen merkte dat het ‘voetballend’ niet ging lukken, schakelde de ploeg over op een verdedigende speelstijl die al gauw betonvoetbal ging heten. „Nee, dat hebben wij geen moment overwogen”, zegt assistent-trainer Jon Dahl Tomasson van Excelsior. „Ons doel is dat we jonge spelers beter maken, en dat is gelukt. We kiezen daarbij voor een aanvallende, verzorgde speelstijl. Het mocht helaas niet zo zijn.”

Gisteren waren er alleen maar verliezers in het kleine stadion Woude-stein, aan de Maas. Maar aan de supporters van de thuisclub was dat niet te merken. „Wij gaan Europa in”, zong de fanatieke aanhang alvast. Degradatie was toen al een feit. De drieduizend thuissupporters waren vooral blij voor stadgenoot Feyenoord, dat PSV voorbleef in de strijd om de felbegeerde tweede plek. „Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!”, zongen de jeugdteams van sv Slikkerveer – gisteren te gast op Woudestein – plagerig richting de aanhang van PSV.

Maar Kelder doet niet mee aan de blijdschap voor de buren aan de overkant van de Maas. „Leuk voor ze, maar ik ben toch meer met Excelsior begaan.” De directeur baalt vooral van de laatste paar wedstrijden, toen steeds puntenverlies geleden werd in de laatste minuten. Ook in de beslissende wedstrijd afgelopen woensdag tegen De Graafschap viel de gelijkmaker pas in de slotfase, waardoor degradatie zo goed als onafwendbaar was. De club rest nu niets anders dan een gevecht om terug te keren op het hoogste niveau.

Misschien gaat daar dus nog een Europees avontuur aan vooraf. Kelder schetst nog maar eens waarom hij daar weinig trek in heeft. „Moet je begin juli ineens al naar Verweggistan.” Hij beraadt zich nog.