EU kondigt stappen aan tegen Argentijnse nationalisatie Repsol

Name: Mvd6302268.jpg Caption: A mand wears a pin reading "YPF is Argentine" before Argentina's President Cristina Kirchner promulgates the expropiation of YPF at the Government Palace in Buenos Aires on May 4, 2012. AFP PHOTO / Juan Mabromata IPTC Date: 18:00 04/05/12 Arrival Date: 01:40 05/05/12 Notes: Een Argentijn draagt een "YPF is van Argentinië" button tijdens een toespraak van president Kirchner op 4 mei. Foto AFP / Juan Mabromata

De Europese Unie gaat stappen ondernemen tegen Argentinië vanwege de nationalisatie van een deel van de Spaanse oliemaatschappij Repsol.

Dat kondigde Europees commissaris voor Handel Karel de Gucht vanmiddag aan, meldt persbureau Reuters. Wat die stappen inhouden liet hij daarbij in het midden.

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner kondigde op 16 april in een toespraak aan dat zij 51 procent van de aandelen YPF wil verwerven voor de staat. YPF is het Argentijnse deel van het Spaanse Repsol. Repsol houdt door de plannen van Kirchner nog slechts een belang van 6 procent in YPF over.

De aankondiging van Kirchner zette kwaad bloed bij de grootste handelspartners van Repsol, die hun geduld al aan het verliezen waren door het groeiende protectionisme van het Latijns-Amerikaanse land. Argentinië is derde grootste economie van het continent. De Gucht bekritiseerde het protectionisme in een toespraak in Brussel en liet weten “binnenkort met een reactie te komen”.

De Argentijnse regering beschuldigt YPF ervan niet genoeg te investeren in de winning van gas en olie. Daardoor moet Argentinië, dat rijk is aan deze grondstoffen, veel geld uitgeven aan de import van olie en gas. Kirchner wil Repsol ook niet het volle pond betalen voor de aandelen die het wil nationaliseren.

Argentinië vierde vorige week de nationalisatie van YPF:

Repsol benadrukte vandaag weer dat het voornemens is om Argentinië voor een commissie van de Wereldbank ter verantwoording te roepen en om een schadevergoeding te eisen. Maar dit kan pas over zes maanden, tot die tijd werken zij aan de zaak die zij zullen baseren op een handelsverdrag tussen Spanje en Argentinië uit 1991. Volgens experts zou het Latijns-Amerikaanse land zich kunnen beroepen op het feit dat de overname van YPF in het algemene belang is.