Espresso met Bernard Wientjes

Volgens voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes is het niveau van Nederlandse politici onder de maat. ‘Een goede politicus hoort een visie te hebben,’ zegt hij. ‘Van dat soort mensen hebben we er te weinig.’

Foto Hollandse Hoogte / David van Dam

Tuitknak

Volgens voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes is het niveau van Nederlandse politici onder de maat. ‘Een goede politicus hoort een visie te hebben,’ zegt hij. ‘Van dat soort mensen hebben we er te weinig.’ Wat vindt hij van het commentaar van VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert dat mensen die kritiek hebben zichzelf maar kandidaat moeten stellen? ‘Als ik word gevraagd ben ik eventueel bereid om minister te worden,’ antwoordt Wientjes. ‘Ik heb natuurlijk wel visie.’ PvdA-wethouder Asscher vond het ‘echt dieptriest’ dat Wientjes ‘vanachter zijn sigaar politici een schop geeft’. De voorman van VNO-NCW neemt een slokje espresso. ‘Zo’n Asscher heeft nergens verstand van,’ zegt hij. ‘Hij heeft geen visie, maar weet ook niks van sigaren.’ Wientjes schudt zijn hoofd: ‘Volgens mij zou Asscher een tuitknak aan de verkeerde kant aansteken.’ De voorman van VNO-NCW moet lachen, maar krijgt dan een hoestbui. Ik vraag hem wat hij vindt van de suggestie van PVV-europarlementariër Barry Madlener om vervroegd met pensioen te gaan. ‘Nederland moet worden geleid door de besten, de elite,’ antwoordt Wientjes. ‘En nogmaals: ik ben bereid om minister te worden.’