Egypte berecht 293 mensen voor geweldadige protesten december

Een vrouw die tijdens de rellen in december in Kairo zwaar mishandeld werd door soldaten. Foto Reuters

Onderzoeksrechters hebben besloten 293 Egyptenaren te laten berechten voor onder andere het dragen van wapens en vandalisme tijdens een anti-regerinsgprotest vorig jaar december.

De Egyptenaren, waaronder 24 minderjarigen, werden opgepakt na een drie weken durende sit-in voor het parlementsgebouw in Kairo, meldt persbureau AP. Er braken rellen uit die vier dagen duurden, nadat soldaten een demonstrant hevig mishandelden. Bij de onlusten kwamen veertien mensen om en raakten er honderden gewond.

Het is onduidelijk of het bij deze groep Egyptenaren gaat om demonstranten en/of soldaten. Als het inderdaad demonstranten zijn, en daar lijkt het op, dan wordt volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants “het patroon van vervolging van demonstranten” door het leger voortgezet. Iets wat Roelants “niet zou verbazen”.

Afgelopen jaar werden verschillende demonstranten opgepakt, werd een arts die zogeheten maagdelijkheidstests uitvoerde bij vrouwelijke betogers vrijgesproken en worden demonstranten in Kairo vaak geconfronteerd met geweld.

Een vrouw die zwaar mishandeld werd door politieagenten tijdens de rellen in december, zorgde voor veel nationale en internationale ophef:

Nadat bovenstaande beelden vrijkwamen bood de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), de militaire leiders van Egypte, excuses aan voor het leed dat vrouwen werd aangedaan bij de botsingen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten.

In december reageerde Roelants op de excuses als iets wat het leger alleen maar aanbood omdat de beelden hen in een kwaad daglicht stelden. Roelants:

“Het mishandelen en aanranden van vrouwen gebeurde al onder Mubarak en ook de maanden na zijn aftreden. Daar zijn nooit excuses voor gemaakt, maar omdat deze video in de media terechtgekomen is, maken zij excuses. Normaal zou er geen haan naar gekraaid hebben. Daarnaast biedt het leger nu alleen vrouwen excuses aan en niet de mannen. Die probeert SCAF als straatterroristen af te schilderen. Het leger krabbelt in feite geen millimeter terug.”