Effe een bakkie doen met Henk

Hans Kesting in Oom Henk: „Ken je je eigen oom niet eens?”

Telefilm: Oom Henk Ned. 3, 20.25-22.10 uur

Als luie student Koen onder een viaduct in elkaar geslagen dreigt te worden, redt hij zich door te bluffen dat hij de neef is van topcrimineel Henk de Koning. Maar de volgende ochtend staat ‘Oom Henk’ echt voor zijn deur. „Effe een bakkie doen.” Koen herkent hem pas als hij de afstandbediening voor zijn ogen houdt, bij wijze van zwart balkje. Oom Henk wil dat zijn ‘neef’ iets voor hem terugdoet. Koen moet de vindplaats van een verdwenen miljoenenbuit ontfutselen aan de zwaar demente crimineel Sjon.

De Telefilm Oom Henk heeft een veelbelovend uitgangspunt, dat sterk is uitgewerkt tot een burleske misdaadkomedie. Het scenario van Bert Bouma paart subtiele verwijzingen (let op het tenen-thema) aan onwaarschijnlijke wendingen. Zoals meer Nederlandse misdaadschrijvers verwijst hij geregeld naar de avonturen van Willem Holleeder.

Regisseur Elbert van Strien (Zwart water) plaatst zijn Snuf-en-Snuitje-boeven in een kille, modernistische omgeving. Hij zet alles lekker aan, en laat zijn komisch begaafde acteurs het er nog eens duimendik opsmeren. Hans Kesting speelt een hele enge Oom Henk, wiens hartelijkheid en gewelddadigheid dicht tegen elkaar aan liggen. Bert Luppes speelt diens zwaar demente ex-compaan Sjon: ineengezakt, tong uit de mond, blik op oneindig.

Ingénu Tobias Nierop (1987) daarentegen speelt juist naturel en lijdzaam neef Koen, die leeft volgens het credo van Dude Lebowski: „Abide.”

    • Wilfred Takken