Eerlijk Helder Henk

Onder Henk Bleker (58 jaar, protestants) wordt het CDA een partij die grote groepen mensen aanspreekt – en die zo nu en dan om te lachen is.

Hijzelf vat dat anders samen. Hij zegt: „Ik ga vol voor het CDA als brede moderne volkspartij. In het markante midden.” Bleker wil een thuis bieden voor „ondernemers, werknemers, ouderen, jongeren, mensen van allochtone afkomst”. Iedereen is welkom, dus. Hij wil niemand uitsluiten.

Bleker, demissionair staatssecretaris en voormalig partijvoorzitter, spreekt namelijk veel mensen aan – en hij weet dat. Zijn aantrekkingskracht werkt echter minder bij de harde kern van CDA-stemmers. Sterker, juist die harde kern deinst een beetje voor hem terug. Vindt hem te populair, dat hij te graag zou willen.

Onder Bleker wordt de partij in ieder geval zichtbaarder. De camera houdt van hem, en andersom. Alleen al de wijze waarop Blekers kandidatuur bekend werd, zegt veel. Afgelopen januari gooide hij al een balletje op. Hij zou wel willen, in noodgevallen. Als er niemand anders was. Er zijn nu elf anderen, maar „de situatie is veranderd”. Geen uitleg verder.

Afgelopen vrijdagavond lekte Blekers kandidatuur uit, maar hij of zijn campagnemedewerker Jack de Vries – ook niet onbekend of onomstreden in de media – weigerde commentaar. Daar was de persconferentie voor, op zaterdag. Daarmee was Bleker verzekerd van twee dagen media-aandacht. Zijn persconferentie was ook nog eens in Breda – strategisch gekozen, want premier Mark Rutte was in de buurt, en de meeste journalisten dus vast ook.

„Ik heb twee jaar in het schuttersputje gezeten”, zegt hij. „Dan moet je niet bang zijn dat er teruggeschoten wordt.” Hij had nogal wat littekens opgelopen, zegt hij zelf. Doelde hij op die foto’s in de Telegraaf van hem en zijn jongere vriendin, een NRC-journaliste? „Daar was geen litteken op te zien”, kaatste Bleker de vraag meteen terug.

Bleker is „trots en fier” op de samenwerking met de PVV, maar neemt tegelijkertijd afstand van die partij. Dit nooit meer, want „de PVV bewandelt een aantal paden waar ik niks van moet hebben”. Hij doelt op de beschimping van koningin Beatrix en de Turkse president Gül, evenals het Polenmeldpunt.

Bleker weet dat hij in Den Haag minder geliefd is dan in het land. „Maar het aantal leden in de partijtop is kleiner dan het aantal leden in het land. En daar zet ik op in.”