Eerherstel beschadigde trainer en gebroken volksclub

Feyenoord verraste iedereen, en bovenal zichzelf, door op de tweede plaats in de eredivisie te eindigen. Trainer Koeman haalde het beste uit zijn spelers en bewees zich als tacticus in topwedstrijden.

Trainer Koeman en de spelers van Feyenoord bleken verrassend goed bij elkaar te passen. De opmars van de club naar de tweede plaats leidde gisteren tot een feest in Heerenveen.
Trainer Koeman en de spelers van Feyenoord bleken verrassend goed bij elkaar te passen. De opmars van de club naar de tweede plaats leidde gisteren tot een feest in Heerenveen. Foto Novum

De tweede plaats voelt voor Feyenoord als een hoofdprijs. Op de weg terug van Heerenveen naar Rotterdam stonden bij vrijwel iedere viaduct groepjes fans met rood-witte vlaggen te zwaaien. Het bestuur, de trainers en de spelers reden na de 3-2 overwinning in een roes terug naar de eigen Kuip, waar gisteravond een groot feest werd gevierd.

Feyenoord verraste iedereen, en ook zichzelf, door zich gisteren te plaatsen voor de voorrondes van de Champions League. De voetbaljaargang gaat voor de Rotterdamse club de boeken in als het seizoen van de herstelde reputaties. „Als één club dit verdient, dan is het Feyenoord wel”, zei de stralende coach Ronald Koeman gisteren.

Koeman en Feyenoord bleken veel beter bij elkaar te passen dan menigeen voor mogelijk had gehouden. De oud-voetballer was na mislukte avonturen bij Valencia en AZ gebrand op eerherstel. Het zieltogende Feyenoord moest op zoek naar een nieuwe coach nadat de spelersgroep Mario Been had weggestemd. Zo werden Koeman en Feyenoord in elkaars armen gedreven. De clubleiding maakte de coach direct duidelijk dat er geen geld was om versterkingen aan te trekken. Sterker nog: de talenten Georginio Wijnaldum en Leroy Fer werden verkocht.

Het vertrouwen tussen de coach en de club was (nog) niet groot genoeg voor een meerjarig contract. Bij de club die vorig seizoen op de tiende plaats was geëindigd, was er slechts hoop op een ommekeer. Voor het seizoen durfde niemand hardop uit te spreken dat Feyenoord Europees voetbal moest halen. Een plek in het linkerrijtje was de bescheiden doelstelling aan het begin van de competitie. Gaandeweg het seizoen moest die keer op keer worden bijgesteld.

Feyenoord sloeg de eerste grote slag op de transfermarkt. Aan de hand van de nieuwe technisch directeur Martin van Geel werd de selectie op ingenieuze wijze versterkt. Waar diens voorganger Leo Beenhakker met spelers als Fedor Smolov, Michael Lumb, Søren Larsen, Krisztian Simon en Jhonny van Beukering de ene na de andere misser beging, lukte het Van Geel wel om met weinig middelen slim te opereren. Jordy Clasie, Karim El Ahmadi (teruggehaald), John Guidetti en Otman Bakkal bleken grote aanwinsten.

Koeman begon met zijn assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst met het smeden van een nieuwe ploeg. Dat ging met vallen en opstaan. Feyenoord wisselde goede optredens af met knullige nederlagen. De club werd in september vorig jaar ook nog eens opgeschrikt door een groep woedende fans die uit onvrede met het beleid van het clubbestuur het Maasgebouw wilde bestormen. Beelden van agenten die zich met getrokken pistolen verdedigden haalden alle journaals. De club kon niet dieper zinken.

De clubleiding, de trainers en de spelers hielden echter vast aan de ingeslagen koers. In oktober vorig jaar behaalde Feyenoord een belangrijke morele overwinning met een 1-1 gelijkspel in de Arena tegen Ajax. De club, die een jaar daarvoor nog met 10-0 was vernederd door PSV, was voor het eerst in jaren beter geweest dan de aartsrivaal uit Amsterdam. De reputatie van trainer Koeman als slimme tacticus in topwedstrijden groeide nadat Feyenoord ook won van PSV en FC Twente. De club maakte daarnaast in financieel opzicht een inhaalslag en staat niet langer onder toezicht van de KNVB.

Koeman slaagde erin het beste uit zijn spelers te halen. Aanvoerder Ron Vlaar groeide na een moeizaam begin uit tot de leider van de defensie. Spelmaker Clasie maakte moeiteloos de overstap van Excelsior naar Feyenoord en groeide uit tot een belangrijke speler. De eerder verguisde El Ahmadi speelde het beste seizoen uit zijn carrière. Bakkal liet wekelijks zien dat PSV hem ten onrechte had afgeschreven. En voor Guidetti was Feyenoord de club om zichzelf als talentvolle spits van Manchester City te bewijzen.

Feyenoord kreeg gisteren in een curieus duel tegen Heerenveen de beloning voor het afgelopen seizoen. Heerenveen moest winnen of verliezen om zich te plaatsen voor de Europa League. Bij een gelijkspel zou de Friese club veroordeeld zijn tot de play-offs, en dat was in de tweede helft te zien. Na de openingstreffer van eredivisietopscorer Bas Dost toonde Feyenoord veerkracht met de gelijkmaker van Bakkal. Feyenoord kon vervolgens via Sekou Cissé en Elvis Manu ongehinderd uitlopen naar 3-1. Als dank mocht Rajiv van La Parra de eindstand op 3-2 bepalen.

Zowel Feyenoord als Heerenveen vierde gisteren uitbundig feest. De clubs die vorig seizoen nog de lachertjes van de eredivisie waren, presteerden vele malen beter dan verwacht. Het zal niet lang meer duren of een tweede plaats achter Ajax wordt in Rotterdam weer als een nederlaag beschouwd.