Merkel: geen wijzigingen begrotingspact en schuldendeal

Activisten met maskers van de nieuwe Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel demonstreren bij de Brandenburger Tor voor de invoering van een bankentaks. Foto AFP / John MacDougall

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil niet heronderhandelen over het Europese stabiliteitspact. Dat zei Merkel vandaag, een dag nadat de socialist Francois Hollande werd gekozen tot de nieuwe president van Frankrijk. Een van de eerste dingen die Hollande wil realiseren is een wijziging van het Europese stabiliteitspact dat zijn voorganger Sarkozy onderhandelde met Merkel.

Hollande hamerde er tijdens de campagne op dat er ook maatregelen moeten komen om de groei te stimuleren, en dat de nadruk niet alleen mag komen te liggen op besparingen. Daarvoor wil de nieuwe president een ‘groeipact’ toevoegen aan de afspraken over strengere begrotingsregels.

Merkel tijdens een persconferentie:

“Hier in Duitsland zijn wij, en ik ook persoonlijk, van mening dat het begrotingspact niet onderhandelbaar is. Er is al over onderhandeld en het akkoord is reeds ondertekend door 27 landen.”

“We zitten in het midden van het debat waar Frankrijk onder een nieuwe president, uiteraard, eigen accenten wil aanbrengen. Maar we hebben het hier over twee kanten van dezelfde munt. Vooruitgang is alleen te boeken door solide financiën en groei.”

Eerder vandaag liet een woordvoerder van Merkel al weten dat er niet valt te onderhandelen over het begrotingsakkoord. Het stimuleren van de economie mag niet leiden tot hogere tekorten, stelde de woordvoerder op vragen van journalisten van persbureau AFP. De drieprocentsnorm moet worden gehandhaafd en structurele hervormingen moeten er voor zorgen dat de financiën op orde worden gebracht.

Eerste reis Hollande naar Duitsland

De socialist Hollande won de Franse presidentsverkiezingen met 51,62 procent van de stemmen gewonnen, bleek vanochtend uit de einduitslag. Zittend president Nicolas Sarkozy kreeg 48,38 procent, een verschil van 1,13 miljoen stemmen. De opkomst was 80,34 procent, ongeveer gelijk aan de opkomst in de eerste stemronde op 22 april. Hollande heeft al toegezegd dat zijn eerste buitenlandse reis naar Duitsland zal zijn. Dat zal snel na zijn aantreden op 15 mei zijn.

Griekse partijen willen wijzigingen bezuinigingspakket

Ook in Griekenland is er veel kritiek op de strenge eisen van Europa. De parlementsverkiezingen in Griekenland zorgden voor een versplinterd politiek landschap. De radicale politieke partijen, zowel rechts als links, wonnen flink. De uitkomst van de verkiezingen maakt het extreem moeilijk een stabiele regering te vormen die de afgesproken bezuinigingen en hervormingen kan en wil uitvoeren. De radicaal linkse partij Syriza, die tweede werd bij de verkiezingen, wijst het bezuinigingspakket dat is afgesproken helemaal van de hand.

Angela Merkel stelde tijdens de persconferentie dat een nieuwe Griekse regering ervoor moet zorgen dat de afgesproken bezuinigingen en hervormingen worden doorgezet. Volgens Merkel wil Duitsland met iedere democratische gekozen regering werken, maar is het “natuurlijk het belangrijkste dat de gemaakte afspraken worden doorgezet”.