Duitse arts op weg naar Oekraïne voor behandeling Timosjenko

Caption: A man sits in a tent for supporters of jailed opposition leader Yulia Tymoshenko in Lviv May 4, 2012. Ukrainian prosecutors have found no proof of alleged beating by Tymoshenko's prison guards, prosecutor general Viktor Pshonka said on Friday. Tymoshenko, a former prime minister, said last week prison guards beat her during a forced visit to a hospital and her supporters circulated photographs showing bruises on her arms and abdomen. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST) Een aanhanger van Joelia Timosjenko zit in een tent bij Lviv. Voor zijn tent zijn foto's van de oud-premier geplaatst. Foto Reuters / Gleb Garanich

Een Duitse arts is op weg naar de Oekraïne om Joelia Timosjenko, voormalig premier van Oekraïne, te behandelen. Het is slecht gesteld met haar gezondheid nu zij al bijna drie weken in hongerstaking is.

Ook heeft zij last van rugklachten. Timosjenko ging zeventien dagen geleden in hongerstaking nadat ze naar eigen zeggen geslagen werd tijdens een transport naar het ziekenhuis om naar haar chronische rugklachten te laten kijken. Ze zit een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik in Charkov.

Volgens een bron dicht bij Timosjenko heeft zij ingestemd met de komst van de arts van het Berlijnse Charite kliniek, schrijft persbureau AFP. Timosjenko heeft al ingestemd met een behandeling in het ziekenhuis in Charkov waar zij ook gevangen zit, zeiden twee Duitse artsen vrijdag al tegenover de Oekraïnse pers.

Volgens Timosjenko wordt zij vastgehouden om haar het zwijgen op te leggen door haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj. Ook het Westen beschouwt de vervolging van Timosjenko als politiek gemotiveerd. Een lange rij Europese hoogwaardigheidsbekleders heeft uit onvrede over de bejegening van Timosjenko aangekondigd het Europees kampioenschap voetbal, dat in juni in Oekraïne en Polen plaatsvindt, te mijden.

    • Hans Klis