Degradant Excelsior moet even niet denken aan Europa League

Excelsior degradeerde gisteren uit de eredivisie. De club hield het voetbal sportief en maakt daarom nog kans op Europees voetbal. Maar de kosten daarvan zijn hoog.

Kom bij Simon Kelder niet aan met de ‘fair play’-route die Excelsior mogelijk nog toegang geeft tot Europees voetbal. Die beloning voor een sportief seizoen van de club uit Kralingen is nou niet bepaald iets waar de directeur zich aan optrekt, kort na de verloren wedstrijd gistermiddag tegen PSV (3-1). Daarin degradeerde zijn kleine club definitief. „Marcel Brands van PSV zei dat Europees voetbal dit seizoen 160.000 euro aan reiskosten met zich meebracht”, zegt een beteuterde Kelder. „Ik moet daar niet aan denken.”

Excelsior daalt na twee seizoenen eredivisie weer af naar het niveau waar het gezien de begroting (2,9 miljoen euro) thuishoort: de eerste divisie. Zo klein is Woudestein, dat er gisteren tot twee keer toe een bal het stadion uit geschoten werd. En als de fanatieke aanhang op de Robin van Persie-tribune even stil is, kun je de spelers op het kunstgrasveld met de scheidsrechter horen praten.

Hier hoort dus geen Europees voetbal thuis. Nederlandse clubs hebben zich dit seizoen voorbeeldig gedragen in de Europese toernooien en daarom mag de KNVB dit jaar een extra deelnemer afvaardigen voor de vroegste voorronde van de Europa League. Als FC Twente zich via de play-offs weet te plaatsen voor ‘Europa’, is Excelsior de club die daarvoor in aanmerking komt. Maar van Kelder, scheidend directeur, hoeft het allemaal niet zo. „Ik ga daar nog eens over nadenken, of we dat willen.”

Het is opvallend dat een degradatiekandidaat juist vanwege de sportiviteit nog meedingt om Europees voetbal. Toen concurrent De Graafschap halverwege het seizoen merkte dat het ‘voetballend’ niet ging lukken, schakelde de ploeg over op een verdedigende speelstijl die al gauw ‘betonvoetbal’ ging heten. „Nee, dat hebben wij geen moment overwogen”, zegt assistent-trainer Jon Dahl Tomasson van Excelsior. „Ons doel is dat we jonge spelers beter maken, en dat is gelukt. We kiezen daarbij voor een aanvallende, verzorgde speelstijl. Het mocht helaas niet zo zijn.”

Gisteren waren er alleen maar verliezers in het kleine stadion Woude-stein. Maar aan de supporters van de thuisclub was dat niet te merken. „Wij gaan Europa in”, zong de fanatieke aanhang alvast. Degradatie was toen al een feit. De drieduizend thuissupporters waren vooral blij voor stadgenoot Feyenoord, dat PSV voorbleef in de strijd om de felbegeerde tweede plek. „Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!”, zongen de jeugdteams van sv Slikkerveer – gisteren te gast op Woudestein – plagerig richting de aanhang van PSV.

Maar directeur Kelder doet niet mee aan de blijdschap voor de buren aan de overkant van de Maas. „Leuk voor ze, maar ik ben toch meer met Excelsior begaan.” De directeur baalt vooral van de laatste paar wedstrijden, toen zijn club telkens puntenverlies leed in de laatste minuten. Ook in de beslissende wedstrijd afgelopen woensdag tegen De Graafschap viel de gelijkmaker pas in de slotfase, waardoor degradatie bijna onafwendbaar werd.

De club rest nu niets anders dan een gevecht om terug te keren op het hoogste niveau. Misschien gaat daar dus nog een Europees avontuur aan vooraf. Kelder schudt zijn hoofd en schetst nog maar eens waarom hij daar zo weinig trek in heeft. „Moet je begin juli ineens al naar Verweggistan.” Hij moet er niet aan denken.

    • Bart Hinke