De topscorer

Schalke's Dutch striker Klaas-Jan Huntelaar presents his "Goalgetter Cannon" trophy he was awarded as best scorer of the season after the German first football division Bundesliga match between Werder Bremen and FC Schalke 04 in Bremen, northern Germany, on May 5, 2012. Huntelaar was confirmed as the Bundesliga's top scorer with 29 goals in 32 games after he scored twice in his 3-2 win at Werder Bremen. AFP PHOTO / CARMEN JASPERSEN GERMANY OUT RESTRICTIONS / EMBARGO - DFB LIMITS THE USE OF IMAGES ON THE INTERNET TO 15 PICTURES (NO VIDEO-LIKE SEQUENCES) DURING THE MATCH AND PROHIBITS MOBILE (MMS) USE DURING AND FOR FURTHER TWO HOURS AFTER THE MATCH. FOR MORE INFORMATION CONTACT DFB. AFP

Wie is topscorer geworden?

Klaas Jan Huntelaar, die zaterdag twee doelpunten maakte voor Schalke 04, dat met 3-2 won bij Werder Bremen. Daarmee bracht de ‘Hunter’ zijn seizoenstotaal in de Bundesliga op 29 treffers. Zijn concurrent, Mario Gomez van Bayern München, scoorde niet in het duel met FC Köln (4-1 zege) en bleef op 26 doelpunten staan. Door de overwinning werd Schalke 04 derde in de Bundesliga, achter kampioen Borussia Dortmund en Bayern.

Een bijzondere prestatie?

Jazeker, want Huntelaar is de eerste Nederlander die topscorer is geworden in Duitsland. Hij ontving als trofee het Torjägerkanone. Huntelaar is de eerste speler van de Königsblauen die topscorer is van de Bundesliga, sinds Ebbe Sand in 2011. Met zijn 29 goals evenaarde Huntelaar bovendien het totaal van clubicoon Klaus Fischer in het seizoen 1975/76. Fischer complimenteerde Huntelaar via Sport Bild online. „Hij is een uitstekende aanvaller”, zei Fischer. „Het was mij altijd al duidelijk dat mijn record niet voor de eeuwigheid was. Ik gun Klaas Jan dit succes.”

Wat vindt Huntelaar er zelf van?

Hij is natuurlijk blij dat hij topscorer is geworden, maar verklaarde direct dat hij het zonder zijn ploeggenoten niet had gered. Bij wijze van dank neemt hij ze daarom op zijn kosten mee uit eten in New York, waar Schalke deze week een oefenduel speelt.

Bondscoach Bert van Marwijk kan dus eigenlijk niet om hem heen tijdens het EK?

Je zou zeggen van niet na zo’n topjaar. Maar in Oranje is Robin van Persie, topscorer van de Premier League en dit seizoen in topvorm, de vaste spits. Daarom stellen ‘kenners’ nu al voor zowel Huntelaar als Van Persie in de basis te laten starten en de speelwijze van Oranje daarop af te stemmen.