Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Belg en soulsister Jan Leyers presenteert dit jaar Zomergasten

De nieuwe presentator van Zomergasten: Jan Leyers

De Vlaamse filosoof, muzikant en tv-maker Jan Leyers is de nieuwe presentator van het VPRO-programma Zomergasten. Jan Leyers neemt het stokje over van Jelle Brandt Corstius, die na twee seizoenen stopt met de presentatie van het programma.

Dat werd vanavond in De Wereld Draait Door bekendgemaakt. Dat Brandt Corstius stopte met de presentatie van het programma was al eerder bekend.

Twitter avatar jellebc Jelle Corstius Twitterprimeurtje: ik ga dit jaar geen Zomergasten presenteren. Jammer! Ik wens mijn opvolg(st)er veel succes en plezier.

Bekend van televisiereizen en rockband Soulsister

Leyers is vooral bekend van zijn televisiereizen. In ‘de schaduw van het Kruis’ legde hij op een motor de 5.000 kilometer lange reis van Bouillon naar Jeruzalem af. Voor ‘de weg naar Mekka’ reisde hij vanuit het Spaanse Córdoba door de Arabische wereld om te achterhalen wat voor geloof de Islam is.

De Nederlandse omroep pikte dat laatste programma pas vrij laat op, maar de VPRO was wel coproducent van ‘De weg naar het Avondland‘. Daarin reisde Leyers vanuit Ethiopië naar Europa: van de wieg van de mensheid naar ‘het Avondland’.

Voor dat laatste programma liet Leyers zijn licht al een keer schijnen over Nederland. Over Rotterdam, om precies te zijn.

Ook presenteerde Leyers samen met Leon Verdonschot het programma ‘Iets met boeken’, maar hij is wellicht nog beter bekend als een van de twee leden van Soulsister: de Belgische rockband die in 1988 een wereldwijde hit scoorde met het nummer ‘The Way to Your Heart’.

‘Verrassende keuze’

Verrassend, zo noemt tv-recensent van NRC Handelsblad Hans Beerekamp de keuze voor de Vlaming. Beerekamp:

“Ik had in mijn hoofd al een lijstje met mensen, maar Leyers hoorde daar niet bij. Hij is vooral bekend vanwege zijn televisiereizen. Daarin was hij altijd wel heel erg geïnteresseerd in het primitieve van de culturen. Dat mocht wel iets minder van mij, maar hij is zeker een hele gedegen en fatsoenlijke journalist. Ik hoop dat hij de Nederlandse cultuur goed heeft gevolgd. In Zomergasten komen toch heel veel oude fragmenten en sentimenten voorbij, waarvan het niet zo vreemd zou zijn als hij ze gemist heeft. Maar dat het een Belg is hoeft uiteraard geen verschil te maken, het vergt misschien alleen een beetje extra inspanning bij de voorbereiding.”

De 54-jarige Leyers is in ieder geval vereerd dat hij het programma mag presenteren, zei hij in De Wereld Draait Door. Leyers:

“Ik ben ontzettend vereerd. Het voelde alsof ik werd opgeroepen voor de nationale ploeg. Je zegt natuurlijk ja, maar wel met een bepaalde spanning.”

Het is nog niet bekend wie de gasten dit seizoen zijn.