De kippenmoord - het korte leven van Anja, Manja en Tanja

Foto uit de reportage van Gerard van Westerloo die op 2 december 2006 in maandblad M van NRC Handelsblad stond. Foto Bart Nieuwenhuijs

Afgelopen zaterdag overleed journalist en schrijver Gerard van Westerloo (69). In 2006 won hij de journalistieke prijs De Tegel voor zijn verhaal Anja, Manja en Tanja, over het korte leven van drie plofkuikens van ei tot kipfiletjes bij de supermarkt. Lees hier als eerbetoon het volledige artikel terug.

Van Westerloo trad in 1972 in dienst van Vrij Nederland, waar hij furore maakte met de kleurenbijlage, die hoofdzakelijk bestond uit één lang verhaal, zoals over de passagiers op de veerpont over het IJ. Die bijlage werd een voorbeeld voor een generatie jonge journalisten. Hij was ook hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Van Westerloo won ieders vertrouwen met zijn argeloze verschijning

Daarnaast was hij verbonden aan het maandblad M van NRC Handelsblad. Redacteur Laura Starink van NRC schrijft vanmiddag in een necrologie over Gerard van Westerloo:

Gerard van Westerloo was een onopvallende man in een slordige regenjas, die met zijn argeloze verschijning ieders vertrouwen won. Hij kreeg mensen aan de praat omdat hij echt nieuwsgierig, eindeloos geduldig en onbevooroordeeld was. Een stuk was voor hem pas af als hij op al zijn vragen een sluitend antwoord kon formuleren. Die tijd wordt in de dagbladjournalistiek niet meer genomen, zei hij twee weken geleden tegen me.

Die tijd nam hij zelf wel voor veel van zijn verhalen. Zoals voor zijn prijswinnende reportage ‘Anja, Manja en Tanja’ van ruim 8312 woorden, dat op 2 december 2006 in maandblad M van NRC Handelsblad verscheen. Starkink schrijft in haar necrologie over dit verhaal:

Het was een van de krankzinnige voorstellen waarmee hij glimmend bij me aan kwam zetten. Zó veel jaren in de journalistiek en nog steeds diezelfde gretige nieuwsgierigheid.

Lees het hele artikel hieronder:

Klik op 'expand' om het artikel beeldvullend te lezen. Linksbovenin staat vervolgens een knop om verder in te zoomen.

Het rapport van De Tegel-jury over de reportage van Gerard van Westerloo:

Gerard van Westerloo heeft een uitvoerige reportage geschreven over het korte levenspad van het kuiken: van broedfabriek, via de slacht naar de supermarkt. Het is misschien vaker verteld, maar het is de verdienste van de journalist dat hij het opnieuw heeft willen vertellen: completer, gedetailleerder, indringender en origineler. Deze meester van de grote reportages, beheerst de technieken om de aandacht van de lezer vast te houden, ook op de meest weerzinwekkende momenten. Het is een vondst om de kuikens een naam te geven. Anja, Tanja en Manja zijn de hoofdrolspeelsters in een film die spannend blijft, ook al weet je dat het slecht met ze zal aflopen. Van Westerloo toont een grote empathie met zijn onderwerp, inclusief de kippenboeren die hij met evenveel warmte beschrijft.

Lees de volledige necrologie van Gerard van Westerloo in NRC Handelsblad van vandaag. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)