CSM mikt alleen nog op biotechnologie

CSM houdt op met het maken van bakkerijproducten. De ‘Bakery Supplies’-divisie gaat in de verkoop, zo maakte ’s werelds grootste producent van bakkerijproducten vanochtend bekend. CSM wil zich in de toekomst uitsluitend richten op melkzuurtoepassingen en bio-ingrediënten, waaronder bioplastic.

CSM (Centrale Suiker Maatschappij) groeide halverwege de jaren zeventig uit tot de grootste toeleverancier van bakkerijproducten. Het bedrijf uit Diemen levert bijvoorbeeld ingrediënten en halffabricaten aan bakkerijen, maar ook cakejes en muffins aan horecabedrijven.

De bakkerijdivisie is goed voor het grootste deel van de omzet van CSM, maar groeit nauwelijks nog. Eind februari meldde CSM over 2011 een nettoverlies van 174,3 miljoen euro op een omzet van 1,3 miljard euro. Dit verlies was grotendeels te wijten aan een afschrijving van 249 miljoen euro op het de bakkerijdivisie. De voedingsmiddelenbranche kampt met hoge grondstofprijzen en ook CSM heeft hier veel last van. Hogere kosten voor oliën, suiker, cacao, meel en mais kostten het bedrijf in de eerste helft van 2011 bijna een kwart miljard euro meer dan geraamd.

In een vanochtend verspreid persbericht schrijft CSM dat Bakery Supplies investeringen nodig heeft om de markt te kunnen bijbenen, terwijl de zogeheten biobased ingrediënten veel meer potentie hebben „om hogere groei en aandeelhouderswaarde te genereren”. Op de langere termijn heeft CSM „onvoldoende financiële capaciteit om op beide kansen in te spelen”, zo stelt het bedrijf.

CSM verlegt zijn aandacht van bakkerijproducten naar Purac en Caravan Ingredients. Deze onderdelen waren vorig jaar gezamenlijk goed voor een omzet van 704 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (vóór centrale en eenmalige kosten) van 123,5 miljoen.

Het Gorinchemse Purac produceert melkzuur – in fabrieken in Brazilië, de Verenigde Staten en Thailand – en verwerkt dit tot lactiden, een tussenproduct dat ruwe olie moet vervangen als grondstof voor plastic. Van lactide kan polymelkzuur (PLA) gemaakt worden, dat fabrikanten gebruiken voor de productie van speciale bioplastic-toepassingen. Dit afbreekbare plastic wordt gebruikt voor talloze alledaagse gebruiksonderwerpen: van verpakkingen voor voedselproducten tot stropdassen.

Caravan Ingredients produceert onder andere emulgatoren op melkzuurbasis, deegverbeteraars en vitamine- en mineraalsupplementen.

CSM-bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer noemt de aangekondigde verandering „een grote stap in de strategische ontwikkeling van de onderneming”. Maar, voegt hij daaraan toe, hij begrijpt „ten volle” dat de medewerkers „een periode van onzekerheid ingaan”. Bij de bakkerijdivisie werken 8.700 mensen.