Congresleden VS: Talibaan zijn sterker dan gedacht

De Talibaan zijn machtiger dan Obama doet geloven. Dat zeggen een Democraat en een Republikein in een gisteren verschenen rapport.

De Talibaan in Afghanistan zijn sterker dan ze waren voordat de Amerikaanse president Barack Obama in 2010 de troepenmacht in het land met 33.000 militairen uitbreidde. Dat hebben de hoofden van de inlichtingencommissies in het Amerikaanse Congres gisteren gezegd.

Het pessimistische rapport van de Democratische senator Dianne Feinstein en de Republikein Mike Rogers, die in het Huis van Afgevaardigden de inlichtingencommissie leidt, gaat lijnrecht in tegen de inschatting van Obama. De president zei vorige week tijdens een bezoek aan Kabul dat „het tij is gekeerd” en „dat het momentum van de Talibaan is gebroken”.

Feinstein en Rogers zeiden in een gezamenlijk interview dat ze niet zo zeker zijn over het Amerikaanse succes in Afghanistan. Ze baseren zich op een eigen bezoek aan de regio. Volgens het tweetal hebben de Talibaan in veel provincies een soort schaduwgouverneur.

Feinstein zei dat ze graag met de Pakistaanse autoriteiten had willen praten over het aanpakken van het aan Al-Qaeda gelieerde Haqqani-netwerk, een groep uit het oosten van Afghanistan die vaak steun krijgt van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Deze groep moeten de Verenigde Staten volgens het tweetal zien als een terreurnetwerk en als eerste aanpakken. AP