Brief over een alternatief voor de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV

Voor de gedoogcoalitie was wel degelijk een alternatief

In een interview zegt werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes dat er „geen alternatief” was voor de coalitie van de VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV (NRC Handelsblad, 5 mei). Wientjes is de zoveelste Nederlander die zich verschuilt achter deze rechtse smoes om de samenwerking met een populist goed te praten. Na de val van het kabinet bewees het Kunduzakkoord dat er wel degelijk een alternatief was. Premier Rutte heeft dit alleen nooit een kans willen geven. Na de verkiezingen in 2010 begon hij met het onderzoeken van Paars Plus. Dit liet hij maar al te graag ploffen. Wie beweert dat er geen alternatief was, is ongeloofwaardig en praat falend beleid goed. Dit beleid heeft geleid tot groot gezichtsverlies in het buitenland.

J. Reparon

Zoetermeer