Amerikaanse vice-president heeft geen probleem met homohuwelijk

In het gesprek met NBC moest Biden zijn koerswijziging op het gevoelige onderwerp zo goed mogelijk proberen te verkopen. Foto AFP / Brendan Smialovski

Joe Biden heeft er geen problemen mee als homoseksuele stellen die trouwen dezelfde burgerrechten en vrijheden krijgen als heteroseksuele koppels. Dat zei de Amerikaanse vice-president gisteravond in een interview met tv-zender NBC. Voorvechters van homorechten zien de uitspraak van Biden als een steunbetuiging aan het homohuwelijk.

Volgens Biden, die eerder tegenstander was van het homohuwelijk, draait het huwelijk om trouw zijn aan diegene van wie je houdt, of dat nu een huwelijk tussen een man en een vrouw is, of een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen. Homorechtenactivisten reageerden volgens AP opgetogen op de uitspraken van Biden.

Het kantoor van de vice-president verklaarde na het interview echter dat de uitlatingen geen steunbetuiging aan het homohuwelijk waren, maar simpelweg een bekrachtiging van zijn opinie dat homostellen dezelfde rechten en bescherming verdienen als alle Amerikanen. In veruit het merendeel van de Amerikaanse staten wordt het homohuwelijk nog afgekeurd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich in het openbaar nooit uitgesproken voor het homohuwelijk. Hij trok eerder wel de steun terug voor de grondwettelijkheid van de wet die het homohuwelijk verbood.

Biden gisteravond bij ‘Meet The Press’:
http://youtu.be/trcdYBUD3r8

    • Jules Seegers