agenda

Supporters of Pakistani opposition party Muslim League rally against Pakistan's prime minister Yousuf Raza Gilani, holding his banner, in Peshawar, Pakistan Friday, April 27, 2012. Gilani challenged the opposition to unseat him in a fiery speech a day after he was convicted by the Supreme Court for contempt. The speech Friday by Gilani in parliament signaled the premier had no intention of resigning, and foreshadowed likely bitter political conflict. (AP Photo/Mohammad Sajjad) AP

Dinsdag 8 mei

De Pakistaanse premier Yousaf Raza Gilani, onlangs in eigen land veroordeeld wegens minachting van het Hooggerechtshof, is in Londen. Hij bezoekt Groot-Brittannië in het kader van de ‘ uitgebreide strategische dialoog’ die beide landen een jaar geleden afspraken. Op het programma staat onder andere een onderhoud met zijn Britse ambtgenoot David Cameron.

Maar liefst negen ministers reizen mee in het gevolg van de Turkse premier Tayyip Erdogan als hij vandaag (vanuit Slovenië) in Rome aankomt voor de staatsbezoek aan Italië. De vorig jaar afgetreden Italiaanse premier Silvio Berlusconi toonde zich altijd voorstander van Turkse toetreding tot de EU. Maar een bezoek van Erdogan aan zijn Italiaanse ‘vriend’ moest in december 2009 worden uitgesteld nadat Berlusconi in Milaan was aangevallen met een stalen miniatuurversie van de Dom van Milaan. Nu overlegt Erdogan met premier Mario Monti, maar er is ook nog tijd ingeruimd voor een ontmoeting met Berlusconi.

Russische parlement benoemt een nieuwe premier, een dag nadat Vladimir Poetin opnieuw is geïnaugureerd als president. Algemeen wordt verwacht dat Dmitri Medvedev opnieuw van functie wisselt met Poetin en tot premier wordt gekozen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, sluit vandaag haar rondreis van ruim een week door Azië af in de Indiase hoofdstad Delhi. Het belangrijkste en meeste gevoelige onderdeel van haar tour was afgelopen week het bezoek aan Peking. Daarna ging ze naar Bangladesh. In Calcutta, de hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen, drong ze er gisteren bij de Indiase regering op aan minder olie uit Iran te kopen. Volgens haar zijn er genoeg alternatieve oliebronnen voor India.

Woensdag 9 mei

Met een gelikt filmpje op de website wordt het Wereld Economisch Forum over Afrika (zusje van de jaarlijkse conferentie in Davos) in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba aangekondigd. „Africa is on the brink of a major transformation”, zegt de voice-over terwijl beelden van wijdse Afrikaanse landschappen voorbij schieten. Zes van de tien snelst groeiende economieën ter wereld liggen in Afrika. De groei wordt aangewakkerd door politieke stabiliteit, toenemende buitenlandse investeringen, de grondstoffenhausse en een groeiende middenklasse. Daarom komen veel Afrikaanse leiders, bestuurders en toplieden van het internationale bedrijfsleven naar de conferentie om ideeën op te doen, te discussiëren en uiteraard te lobbyen.

Het Europees parlement vergadert vandaag en morgen in Brussel. Belangrijk punt op de agenda zijn de onlangs voorgestelde tariefsverlagingen voor internetten en mobiel bellen in een andere Europese lidstaat. Europees Commissaris Kroes bereikte daarover in maart een akkoord met de Europese telecomaanbieders. De sessie van het parlement begint vandaag, op de Dag van Europa, met een toespraak van de Duitse voorzitter Martin Schulz over ‘de toekomst van Europa’.

Donderdag 10 mei

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft vrouwen en de jeugd in zijn land nadrukkelijk opgeroepen te stemmen tijdens de Algerijnse parlementsverkiezingen die vandaag worden gehouden. „Vooral de jongeren moet deze kans grijpen om de beste mensen te kiezen die hun aspiraties kunnen uitvoeren”. De verkiezingen worden gezien als een test voor de hervormingen die de Algerijnse regering doorvoerde na het begin van de Arabische opstanden in de regio. Zo zijn er nieuwe politieke partijen toegestaan en is het aantal parlementszetels vergroot. De grote vraag is hoe de verkiezingen zullen uitpakken voor het fundamentalistische kamp dat verdeeld is over verschillende partijen.

Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van de krant News of the World, verschijnt voor rechter Brian Leveson om te getuigen over het afluisterschandaal. Omdat Coulson ook voorlichter is geweest van premier David Cameron, kunnen zijn verklaringen ook de Conservatieve premier in de problemen brengen. Vrijdag 11 mei getuigt Rebekah Brooks, ook oud-hoofdredacteur.

Vrijdag 11 mei

De Europese Commissie publiceert haar Economische voorspelling voor 2012-2013. Het is een thermometer die aangeeft hoe de 27 lidstaten van de Europese Unie er voor staan: inflatie, werkgelegenheid, openbare financiën. Deze gegevens kunnen een belangrijke politieke lading krijgen nu het debat oploopt over de vraag of Europese landen zichzelf niet verder de recessie in bezuinigen.

Zondag 13 mei

Verkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Nadat de FDP het afgelopen weekeinde bij deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein beter heeft gedaan dan verwacht, is voor de kleine, liberale coalitiegenoot in de regering-Merkel de druk enigszins van de ketel. De uitslag in Noordrijn-Westfalen, samen met Beieren de motor van de Duitse economie, is voor Merkel van groot belang. Haar partij doet het bij recente verkiezingen niet zo goed.

Maandag 14 mei

In Wenen hervatten onderhandelaars van Iran en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) het technisch overleg over het nucleaire programma van Iran. Het IAEA heeft een aantal vragen op tafel gelegd betreffende het militaire karakter van de de Iraanse nucleaire inspanningen. Het Westen wil voorkomen dat Iran kernwapens gaat maken, iets waarvan het land zelf zegt ook niet op uit te zijn. Volgens de Iraanse ambassadeur bij de IAEA onderstreept de beslissing van Teheran om de gesprekken te vervolgen het vreedzame karakter van de Iraanse nucleaire inspanningen.