Griekse coalitie komt zetels tekort - nieuwe periode van instabiliteit en onzekerheid

Weken, mogelijk maanden van politieke instabiliteit wacht de Grieken nadat het land gisteren via de stembus een einde maakte aan de heerschappij van regeringspartijen PASOK en Nieuwe Democratie.

Een Griekse orthodoxe priester loopt langs het parlementsgebouw in Athene. Foto Reuters / Yannis Behrakis Een Griekse orthodoxe priester loopt langs het parlementsgebouw in Athene. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Weken, mogelijk maanden van politieke instabiliteit wacht de Grieken nadat het land gisteren een einde maakte aan de heerschappij van regeringspartijen PASOK en Nieuwe Democratie. De verkiezingen werden gewonnen door radicale splinterpartijen op de flanken. Het politieke midden werd hard afgestraft.

Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld, gaat de conservatieve Nieuwe Democratie aan de leiding met 18,9 procent (108 van de 300 zetels in het parlement). Leider van de partij, Antonis Samaras, zal later vandaag beginnen met de onderhandelingen voor een nieuw te vormen coalitie. Maar dat kan onmogelijk blijken, omdat zelfs met de steun van de socialistische PASOK (samen de enige twee partijen die zich aan het Europese bezuinigingspakket committeren) de partij twee zetels tekort komt voor een meerderheid in het parlement.

Grote winnaar gisteren met 16,7 procent van de stemmen was de radicaal linkse partij Syriza. De partij, die de forse bezuinigingen afwijst, mag 52 zetels gaan bekleden in het parlement. Neonazipartij Gouden Dageraad won 7 procent wat neerkomt op 21 zetels.

‘Dit betekent een nieuwe periode van onzekerheid binnen de eurozone’

Onze correspondent Marloes de Koning over de verkiezingsuitslag:

“Grieken hebben de verkiezingen gebruikt om duidelijk te maken dat ze de Europese manier om hun land te ‘redden’ afwijzen. Daarmee is een nieuwe periode van onzekerheid binnen de eurozone ingeluid. Kwade kiezers hebben gisteren een einde gemaakt aan het tijdperk waarin twee grote politieke partijen afwisselend regeerden. Pasok en Nieuwe Democratie (ND) verloren het grootste deel van hun aanhang. Zij worden door burgers verantwoordelijk gehouden voor de drastische economische teruggang en voor het internationale akkoord met knellende voorwaarden.”

“Dit is waarvoor regeringen in West-Europa en gematigde Grieken vreesden. Kiezers zijn uitgeweken naar de flanken, zowel naar links als naar rechts. De uitkomst van de verkiezingen maakt het extreem moeilijk een stabiele regering te vormen die de afgesproken bezuinigingen en hervormingen kan en wil uitvoeren.”

‘Coalitie uit de keur aan middelgrote partijen onwaarschijnlijk’

Wat nu Pasok en ND niet genoeg steun in het parlement hebben voor een meerderheidsregering? De Koning:

“Een derde coalitiepartner vinden die zich aan de bezuinigingsdoelen wil committeren zal moeilijk zijn. De meeste partijen wijzen het akkoord af. Kleine liberale partijen hebben de kiesdrempel niet gehaald. Het alternatief, een coalitie uit de keur aan middelgrote partijen, is echter nog onwaarschijnlijker. De partijen verschillen onderling radicaal. Communistische partij KKE, goed voor ongeveer 8 procent, heeft al aangegeven niet mee te doen in een coalitie. De Onafhankelijke Grieken, een snel gegroeide rechtse protestpartij die ongeveer 10 procent haalde, is het tegenovergestelde van Syriza, een beweging samengesteld uit ultralinkse partijen.”

De onzekerheid over de toekomst van de Griekse politiek zorgde vanochtend voor een forse daling op de beurzen. De Griekse staatsobligaties kelderden met bijna acht procent.