Kies Spies

Het CDA, al zo lang háár CDA, is „die vreselijke klap” nog niet te boven. En dus is het tijd voor een „verbindend” leider. Liesbeth Spies (46, protestants), demissionair minister, is dat. Denkt ze zelf. „Ik heb er alle vertrouwen in dat ik met een meerderheid van de stemmen gekozen zal worden.”

Spies doet dus in een gesprek alvast een belofte: onder haar haalt de partij „veel en genoeg” zetels bij de verkiezingen. „In ieder geval meer dan het huidige aantal.” Dat is 21 en de peilingen staan vrij constant op 12 à 15.

Liesbeth Spies merkte meteen al hoe complex het is afstand te doen van je eigen verleden – hét thema van deze strijd. Ze nam afstand van het boerkaverbod en het afschaffen van dubbele nationaliteiten – niet alleen CDA-punten, maar ook zaken die ze zelf als minister had verdedigd.

Maakt haar dat niet ongeloofwaardig? „Ik denk dat veel mensen slimmer zijn dan wordt gesuggereerd. Onze leden en onze kiezers willen een authentiek verhaal horen.”

Daarmee betrekt Spies een middenpositie die haar kansrijker kan maken dan soms wordt gedacht: ze heeft zowel de Haagse ervaring (ze was Kamerlid en partijvoorzitter) als afstand tot het recente verleden. Spies was het afgelopen jaar gedeputeerde in Zuid-Holland, kwam pas een paar maanden terug na aanhoudend weigeren weer in Den Haag werken.

Ze zegt „medeverantwoordelijk” te zijn voor de verliezen, was ook voorstander van de PVV-coalitie. Toch kan ze met net iets meer geloofwaardigheid afstand nemen van dit kabinet dan Van Haersma Buma, de andere oudgediende die ze toch maar even belde voordat ze naar buiten trad. „Ik denk toch echt dat ik meer verbindend ben dan Sybrand. En misschien ben ik ook wat minder Haags.”