Kies voor verbinding

Hoe het verder moet met het CDA onder Madeleine van Toorenburg (43, katholiek)? Niemand die het zeker weet, daar is ze te onbekend voor. En nog te weinig concreet.

Zo gaf ze vorig weekend in Goirle, bij Tilburg, haar eerste campagnespeech. Ze beloofde „verantwoordelijkheid” te nemen, „bruggen te bouwen” en: „We zijn er voor ú!”

Alsof ze al in een lijsttrekkersdebat aan de vooravond van de verkiezingen na de zomer stond, deelde ze sneren uit die met een knipoog gebracht kunnen worden om zowel pijn te doen als een glimlach op te roepen. Ineke van Gent van GroenLinks „heeft een vreselijke tetter in de Tweede Kamer” en D66 omschreef ze als „die partij die nooit kan kiezen”. Nee, dan haar eigen CDA, „een partij die verbinden in het hart heeft”.

Maar weinigen zagen de kandidatuur van Madeleine van Toorenburg, oud-advocate, oud-gevangenisdirecteur, aankomen. Ze heeft de portefeuille veiligheid in de Tweede Kamer en was het meestal eens met de ingrepen die dit kabinet op dit gebied deed. Ze zit sinds 2006 in de Kamer en stemde voor de PVV-samenwerking.

Madeleine van Toorenburg sluit niks uit, voor de toekomst. „Opnieuw, net als in 2010, willen wij mensen serieus nemen. Mensen serieus nemen met wie je het in je hart niet eens bent, maar wij kijken niet naar de mensen die wij op dat moment spreken, maar naar de mensen áchter hen, de mensen die zij vertegenwoordigen.”

En als ze het over het Catshuis heeft, zegt ze: „Het is ons niet gelukt, we hebben het niet gedaan, het Catshuisakkoord.” Eraan voorbijgaand dat het CDA juist wel wilde en iemand anders de keuze voor de partij maakte.

Wat voor partij ze wil, heeft ze nog niet gezegd, behalve dat ze kiest voor iets wat ze het amicale midden noemt. En ze wil het niet te veel over de PVV hebben. „Als wij achteruitkijken, gaat het heel veel pijn doen. En daar heb ik helemaal geen zin in.”