Verlies CDU-FDP Duitse deelstaat

Bij regionale verkiezingen in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein is de regerende coalitie van CDU en FDP haar meerderheid kwijt. Het verlies is minder groot dan werd verwacht, doordat de FDP tegen de verwachting in de kiesdrempel heeft gehaald. De liberalen hebben wel fors verloren, van 14,9 naar 8,2 procent. De Piratenpartij, een nieuwe politieke beweging, komt vanuit het niets in het regionale parlement. Die Linke (uiterst links) verdwijnt.

Ook de christen-democratische CDU heeft verloren (van 31,5 naar 30,8 procent), maar blijft nipt de grootste partij, direct gevolgd door de sociaal-democratische SPD (30,4 procent, een winst van 5 procentpunt). De Groenen wonnen ook en zijn nu met 13,2 procent de derde politieke macht in deze deelstaat.

De SSW, de partij van de Deense minderheid, boekte eveneens winst. Voor deze kleine politieke beweging, die 4,6 procent van de stemmen behaalde, geldt de kiesdrempel van 5 procent niet. De partij kan met haar drie zetels de SPD en Groenen (samen 34 van de 69 zeterls), aan een meerderheid helpen. De opkomst bedroeg 60 procent, naar Duitse maatstaven erg laag.

De uitslag is een opsteker voor de FDP, die de afgelopen anderhalf jaar bij regionale verkiezingen in Duitsland steeds heeft verloren. De partij, die in een coalitie met de CDU van bondskanselier Angela Merkel zit, dreigde een onberekenbare factor in het landsbestuur te worden.

De vraag is of de FDP dit resultaat ook kan halen in de belangrijke, dichtbevolkte deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar komende zondag verkiezingen zijn. In Sleeswijk-Holstein hebben de liberalen hun succes vooral te danken aan regionaal lijsttrekker Wolfgang Kubicki, een uitgesproken en charismatische persoonlijkheid wiens stem ook in Berlijn invloed heeft.

De opmars van de Duitse Piratenpartij zet zich voort, ondanks interne spanningen die de grote verkiezingswinst (onder andere in Saarland en Berlijn) heeft veroorzaakt. De Piraten zijn een internationale, links-liberale beweging die voor maximale vrijheid op het internet pleit en politieke transparantie wil afdwingen. Nergens in Europa zijn de Piraten op dit moment zo succesvol als in Duitsland.

Onduidelijk is nog welke partij in Sleeswijk-Holstein de minister-president levert. Een coalitie van SPD, Groenen en de ‘Deense’ partij Südschleswigsche Wählerverband zou worden aangevoerd door sociaal-democraat Torsten Albig. Een verbond van CDU, FDP en Groenen zou christen-democraat Jost de Jager als premier krijgen. Hij zou eveneens leiding kunnen geven aan een grote coalitie van CDU en SPD.