Opinie

Postuum heeft Pim Fortuyn louter vrienden

Kok Joop Braakhekke geeft een muzikaal eerbetoon aan Pim.
Kok Joop Braakhekke geeft een muzikaal eerbetoon aan Pim.

Dit weekeinde was het mogelijk om vrijwel non-stop gezette blanke mannen te horen praten over de tien jaar geleden doodgeschoten Pim Fortuyn. Zo kritisch als de man tijdens zijn leven werd bejegend, zo onversneden positief oordeelt men nu. Ook zijn toenmalige concurrenten. Populisme geldt ten onrechte als een scheldwoord, zei SP-kopstuk Jan Marijnissen zaterdagavond in Nieuwsuur. VVD-coryfee Frits Bolkestein, die vier dagen voor de moord nog waarschuwde dat Nederland „in de wereld een pleefiguur” zou slaan met premier Fortuyn, zat er instemmend bij te knikken. Geen kwaad woord over Pim.

Was Fortuyn niet eigenlijk meer een hofnar dan een premier, plaagde Eva Jinek in haar talkshow. Het was een vraag die de discipelen van Fortuyn van verontwaardiging bijna van haar kolossale bankstel deed kukelen. Fortuyn was een hoogst intelligente man, een groot wetenschapper en een doener, vertelden de oud-Kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) Joost Eerdmans en Mat Herben. Volgens Herben gaat het demoniseren van Fortuyn door de Volkskrant en de NRC onverminderd door. „Nog steeds wordt er geknaagd aan zijn imago.”

Harry Mens, een van de financiers van de LPF, ondervroeg in Business Class de chauffeur van Fortuyn en ex-Kamerlid Hans Smolders. „Hans, jij was geen nicht, hè?”, was de eerste vraag. „Nee, integendeel, het tegenovergestelde”, zei Smolders. Ook in deze advertentieshow zat Eerdmans te stralen. Hij schreef een boek over Fortuyn waarin ook Mens een hoofdstuk krijgt. „Namens Pim, bedankt voor dit mooie boek”, zei Mens tegen Eerdmans. Kok Joop Braakhekke bracht een muzikaal eerbetoon aan Pim. Met Tonny Eyk achter de piano zong hij het lied Eens was ik een zwerver, verlaten en alleen. Aan het eind salueerde Braakhekke, op zijn Pims, naar de hemel.

Ronald Sørensen, namens de PVV lid van „de Eerste Slaapkamer”, vertelde in Buitenhof over de verschillen met Wilders. „Pim was veel meer flapuit. Wilders is echt een politicus.” Sørensen zei de moord nog steeds niet te hebben verwerkt.

Zo. En nu mag Fortuyn weer rustig dood zijn. De rest van de week gaat over de zes goudeerlijke, christelijke draaikonten die er als nieuwe leider voor moeten zorgen dat het CDA in september de kiesdrempel haalt. Voor kandidaat Harry Wesselink uit Nijmegen – „Ik heb een humoristische inslag” – wenken na zijn onvergetelijke optreden vrijdagavond in Pauw & Witteman verschillende perspectieven. Schrijver Nico Dijkshoorn hoopt dat Wesselink vanavond in DWDD gepresenteerd wordt als nieuwe presentator van Zomergasten. Goede kans dat hij die klus gaat klaren, samen met Lutz Jacobi.

Marcel Haenen vervangt deze week Hans Beerekamp