Zware gevechten in Syrië - oppositie wil boycot verkiezingen

Name: 0553155daf88c60c0e0f6a706700fae3.jpg Caption: In this picture taken with a mobile phone, an anti-Bashar Assad mourner reacts after he sprayed a wall with Arabic graffiti reading, "down with Assad, the small donkey," during the funeral processions of the five protesters who were killed by the Syrian security forces on Friday while taking part in the funeral of activist Odai Junblat in the Kfar Suseh area in Damascus, Syria, on Saturday May 5, 2012. (AP Photo) IPTC Date: 00:00 05/05/12 Een activist spuit "weg met Assad, de kleine ezel" op de muur in Damascus, 5 mei 2012. Foto AP

In de Syrische stad Deir al-Zor werd vannacht hevig gevochten tussen gewapende opstandelingen en het leger. Het is de meest recente escalatie van de spanningen aan de grens met Irak.

Opstandelingen zouden met raketten tanks aangevallen hebben als vergelding voor een legeroffensief in verschillende omliggende steden en dorpen, hierbij kwamen volgens hen tientallen mensen om het leven. Tegenover persbureau Reuters liet activist Ghaith Abdelsalam weten dat het onduidelijk is of er slachtoffers zijn gevallen bij de actie.

Gisteren kwamen zeker vijf mensen om bij een aanslag in Aleppo.

Hoewel oppositieactivisten spreken van een nieuwe escalatie van het geweld in Syrië door het falen van het staakt-het-vuren, zei een woordvoerder van VN-bemiddelaar Kofi Annan vrijdag dat het VN-vredesplan voor Syrië “op schema ligt”. Volgens woordvoerder Ahmad Fawzi zijn er tekenen van naleving van de wapenstilstand, maar gaan die vorderingen niet snel en zijn ze klein. De VN maakten gistern bekend dat het aantal waarnemers dat moet toezien op naleving van het vredesplan dit weekend wordt uitgebreid tot 65.

‘Boycot Syrische verkiezingen morgen’

Vanuit Beiroet roepen oppositieleden in ballingschap Syriërs op morgen de parlementaire verkiezingen te boycotten. Zij beschouwen deze als een cynische poging van president Bashar al-Assad om legitimiteit te geven aan zijn macht, meldt persbureau AP. De oppositie vindt dat de verkiezingen niet gehouden kunnen worden terwijl burgers nog altijd bedreigd worden door overheidsgeweld.

Volgens Assad zijn de verkiezingen een teken dat hij de opstandelingen tegemoet komt als onderdeel van een algehele politieke hervorming. Het maakt onderdeel uit van de nieuwe grondwet die de vorming van andere politieke partijen naast de dominante Baath-partij toestaat.