In beeld

Zo rouwde Nederland om Fortuyn

De moord op Pim Fortuyn deed precies tien jaar geleden een ware schokgolf door Nederland gaan. Niemand had het voor mogelijk gehouden dat in het vreedzame, tolerante Nederland een politicus vermoord zou kunnen worden om het uitdragen van zijn denkbeelden. Toch gebeurde het. Duizenden mensen, vooral in Fortuyns thuisstad Rotterdam, rouwden dagenlang om de moord op de man die misschien wel de nieuwe premier van Nederland zou zijn geworden. Op 9 mei stonden mensen soms wel drie uur in de rij om de opgebaarde Fortuyn hun laatste eer te bewijzen. De begrafenis van een dag later deed denken aan de uitvaart van een staatsman. De dagen na de moord leverden indrukwekkend fotomateriaal op.
Wachtend in een lange rij buiten voor het condoleanceregister staat een vrouw met De Telegraaf van woensdag 7 mei 2002 met daarop de foto van de vermoorde Pim Fortuyn.
Hollandse Hoogte / Guido Benschop
Een bloemenzee in Rotterdam op 10 mei 2002, de dag van de begrafenis van Pim Fortuyn.
Hollandse Hoogte / Tim Dirven
Een grote menigte mensen verzamelde zich na het nieuws over de moord voor het huis van Pim Fortuyn. Velen komen bloemen leggen en huilen. Er is vooral veel ongeloof na het bericht dat Fortuyn in Hilversum is doodgeschoten.
Hollandse Hoogte / Arie Kievit
Op 9 mei 2002 kon het publiek afscheid nemen van Pim Fortuyn in de kathedraal in Rotterdam. Duizenden mensen stonden uren te wachten om de vermoorde politicus hun laatste eer te kunnen bewijzen.
Hollandse Hoogte / Guido Benschop
6 mei 2002: een man schrijft een tekst op een Nederlandse vlag voor het Mediapark in Hilversum, korte tijd na de moord op Pim Fortuyn. Hij schrijft (letterlijk): "He Pim ik hoop dat jou dood veel gaat veranderen."
Hollandse Hoogte / Rob Huibers
Een meisje huilt nadat ze in de kathedraal in Rotterdam afscheid heeft genomen van Pim Fortuyn.
Hollandse Hoogte / Guido Benschop
Een vrouw staat te wachten voordat zij in de kathedraal van Rotterdam afscheid kan nemen van Fortuyn. Ze houdt de tekst 'De tijd staat stil' omhoog.
Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De duizenden mensen die afscheid wilden nemen van Fortuyn stonden soms wel drie uur in de rij voor de kathedraal.
Hollandse Hoogte / Otto Snoek
Twee mensen tekenen het condoleanceregister voor Fortuyn op het stadhuis in Rotterdam.
Hollandse Hoogte / Otto Snoek
Na afloop van de mis in de kathedraal werd de kist met het lichaam van Fortuyn onder politie-escorte naar Driehuis in Noord-Holland gebracht.
Hollandse Hoogte / Tim Dirven
In juli 2002 werd Fortuyn herbegraven. Nadat de kist is weggehaald worden duizenden brieven in het graf gelegd. Broer Marten houdt een lint omhoog met daarop de tekst: 'Namens de bevolking van Nederland'.
Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff