In Sleeswijk-Holstein bepaalt Duitse kiezer toekomst coalitiepartner FDP

In de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein worden vandaag lokale verkiezingen gehouden. De uitslag daarvan is mede bepalend voor de toekomst van de regeringcoalitie van bondskanselier Angela Merkel.

Op 25 maart vond de eerste lokale stemronde plaats in de deelstaatverkiezingen in Saarland. Daarbij kreeg het CDU van Merkel zo’n 34,5 procent van de stemmen. Haar coalitiepartner FDP werd echter weggevaagd, de liberalen haalden niet eens de kiesdrempel van vijf procent.

Sleeswijk-Holstein is niet de meest invloedrijkste deelstaat in Duitsland met 2,8 miljoen stemmers, schreef onze correspondent Joost van der Vaart afgelopen week in NRC Handelsblad. Maar de uitkomst, samen met die in Saarland, laten zien dat de politiek in Duitsland “op drift” is “geraakt”. De FDP haalt in de peilingen de kiesdrempel vandaag niet eens. Van der Vaart:

De Piratenpartij, een nieuwe en uiterst succesvolle politieke beweging, timmert aan de weg. De grote volkspartijen verliezen aanhang. En de FDP, coalitiegenoot van bondskanselier Angela Merkels CDU, is op sterven na dood. De stembusgang in Sleeswijk-Holstein is een belangrijke graadmeter voor de landelijke politiek. Nog belangrijker worden de deelstaatverkiezingen in het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen, op 13 mei. Samen kunnen ze bepalend zijn voor de toekomst van Merkels coalitie.

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen wonen achttien miljoen mensen (van de ruim tachtig miljoen Duitsers). Als de FDP daar weer zo zwaar verliest betekent dat het CDU bij winst in de parlementsverkiezingen in 2013 een nieuwe coalitiepartner moet vinden.