Presidentsverkiezingen Servië ‘zoals verwacht’ naar tweede ronde

Een man in Belgrado wordt geholpen met het uitbrengen van zijn stem. Foto AP / Marko Drobnjakovic

De presidentsverkiezingen in Servië draaien hoogstwaarschijnlijk uit op een tweede ronde. Niemand heeft in de eerste ronde een absolute meerderheid behaald. Dat blijkt de eerste exitpolls.

Volgens de peiling heeft de Europees gezinde president Boris Tadic 26,8 procent van de stemmen behaald. Zijn belangrijkste tegenstander, de nationalistische oppositieleider Tomislav Nikolic, kreeg 25,6 procent.

Onze correspondent Marloes de Koning volgt de verkiezingen in Servië. De Koning:

“De eerste uitslagen laten vooral zien dat Servië een zwaar verdeeld land is. Het was al een nek-aan-nekrace en dat is het nog steeds. Iedereen ging er ook vanuit dat er een tweede ronde zou komen om de strijd tussen Tadic en Nikolic te beslissen. Het is vooral Tadic die blij mag zijn met deze uitslag. Zijn partij heeft flink aan populariteit ingeboet en hij blijft Nikolic nu net iets voor.

Tadic hoopt te profiteren van het feit dat hij Servië naar de rand van de EU heeft gebracht, maar dat lukt hem maar niet. Dat komt vooral door het gebrek aan werk en de gedaalde koopkracht in het land. Een punt waar uitdager Nikolic keer op keer mee weet te scoren.”

De tweede ronde voor de presidentsverkiezingen vinden op 20 mei plaats.